I aften fredag står finske Johanne Juhola Trio og svenske New Tango Orquesta på plakaten, og forhåbentlig ses de koncerter af rigtig mange flere end torsdag, hvor Svøbsk og Haugaard & Blum Kvintet spillede for alt for få. Men hvor havde vi det godt i deres selskab.

Fælles for de to bands koncerter var den enestående musikalitet og kvalitet, præcision, forførelse, alsidighed og sammenspillethed. Ja, og så det showmanship og iscenesættelse af koncerten, som gør det hele endnu bedre. Det er efterhånden blevet sådan, at mange danske folkbands gør et ordentligt nummer ud af deres præsentation af musikken, de enkelte numre, sig selv. Med selvtillid, nærvær og ofte masser af humor. Det visuelle udtryk – og indtryk – hører med til historien. F.eks. var det naturligt nok overraskende, da det ”Svøbske” ægtepar, Jørgen Dickmeiss og Maren Hallberg, steg ned fra scenen og tog sig en lille dans foran den til resten af bandets musikledsagelse. Et lille visuelt break, en afslappet performance, sjovt. Elegant – og så tilbage til instrumenterne og videre med den flotte koncert.

Harald Haugaard kan lægge op til et nummer, berejst verdensmand som han er. Det skinner tydeligt igennem, at han er vant til det fra alverdens scener. Med særlig stor glæde måske da Helene Blum sluttede sig til de fire, så det blev den lovede kvintet. Men ellers var det – igen – superbt sammenspil og alle mand på de rette pladser. Vi fik bl.a. en række numre fra den nye cd ”Den femte søster”, og igen gik alt op i en højere enhed. Han er en gudbenådet violinist, og alle tilstedeværende musikere – også dem nede i salen – har så meget at give deres lyttere. Med dem er det nemt at få interesse for sine danske musikrødder, og det er bare synd, at så mange (unge) ikke opdager det.

Desværre kniber det gevaldigt med at skabe den såkaldte ”hype” omkring folkemusik – dansk og i det hele taget – måske især i København, hvor konkurrencen er så stor. Der er musik overalt i byen, musik af alle slags, og desværre er der ikke den store bevågenhed omkring folkemusikken (og da slet ikke i medierne). En af årsagerne er formodentlig, at der ikke er et enkelt sted, der er godt og grundigt kendt som ”folk-sted”, men at den, i bedste fald, flytter rundt. KIB, Kulturhuset Islands Brygge, er et sted, som jævnligt kører folk-koncerter, her er en god sal og lyden i går – og uden tvivl også i dag og lørdag – var totalt i top. Jeg håber, at mange flere finder vej i dag og i morgen, når aftenen står i reggaens tegn, og her går islandske Hjalmar på scenen, og afslutter Koldbrand Festivalen der afhodles for tredje år.

 

http://kubik.kk.dk/k-i-b/nyheder/koldbrand-festival-10-til-12-nov

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=248918848493180

Lissen Jacobsen