I går sov den højtrespekterede singer/songwriter John Prine ind på det hospital i Nashville, som han blev indlagt på for 14 dage siden med symptomer på den frygtede Covid-19-sygdom. Som alle Tønder-fans ved, spillede han på festivalen i 2015 og fik sidste år en hyldestkoncert samme sted. Han skulle have spillet på TF igen i år.

John Prine var fra Maywood, Illinois, og hans karriere begyndte på Chicagos country & folk-scene sidst i 1960’erne. Første album udkom i 1971, og det seneste kom i 2018, The Tree of Forgiveness, hans 18. studiealbum. Han modtog blandt mange andre priser to Grammyer og var optaget i både Songwriters’ Hall of Fame og The Nashville Songwriters’ Hall of Fame.

Han blev fra starten anerkendt og respekteret af sine musikerkolleger, og mange har indspillet hans sange, lige fra Johnny Cash, Bonnie Raitt, Joan Baez til Carly Simon og Todd Snider. Det var Kris Kristofferson, der producerede Prines første album, og så var hans liv som postbud slut, og karrieren som musiker i fuld gang.

Rolling Stone Magazine, der har bragt en lang, smuk nekrolog, skriver, at ”en af Amerikas største sangskrivere kunne kombinere litterært geni med en evne til at skrive sange, der sagde alle noget. Han tacklede svære emner med empati og humor og med øje for de øjeblikke, som folk ikke taler om”.

Sange med mening inspireret af det virkelige liv kan man roligt sige. Han var også forfatter og skuespiller, ligesom han ejede sit eget pladeselskab, Oh Boy. Han modtog i 2016 ligeledes PEN New England Song Lyrics of Literary Excellence Award.

Det er ikke mindst i de seneste år, at flere og flere også uden for folk, country og americana-genren fik øje på hans helst særlige talent for sangskrivning, og hans succes blev betydelig. Elsket og respekteret var han altid, men uden at give køb på sin integritet fik han også større mainstream-succes. Det sidste album nåede nummer fem på den amerikanske Billboard-albumhitliste, hans højeste placering nogensinde, og hans turne var fuldstændig udsolgt på store spillesteder, bl.a. Radio City hall i New York.

Han havde perler i sit bagkatalog, hvis gribende fortællinger og sociale kommentarer gik lige ind. Alvoren og eftertænksomheden kunne man bl.a. også høre i en af hans nyere sange, Summer’s End, der er blevet brugt som indlæg i debatten om den såkaldte opioid-epidemi i USA, hvor smertestillende stoffer er blevet et enormt problem med mange dødsfald til følge.

Nu er John Prine desværre ikke blandt os mere. En stjerne er slukket. Han blev 73 år og efterlader sig hustruen Fiona og tre sønner.

https://www.youtube.com/watch?v=B7hWC1RC5-o