Lene er tæt på at være hele Danmarks folkemusikalske ”Grand Old Lady”. Hun er nærmest allestedsnærværende, når det gælder den musikform, hun har brændt for, lyttet til, organiseret og elsket i et halvt århundrede. Lene har været med på mange måder: Som publikum, pladesælger, konferencier, praktisk medhjælper, koncertarrangør, bestyrelsesmedlem og formand.

På Musik over Præstø Fjord, som hun ikke tøver med at kalde en af Danmark absolut hyggeligste festivaler, har hun i syv år været den kyndige, bestemte og positivt opmuntrende konferencier i Viseteltet.

Hvordan startede din interesse for folkemusik? “Det startede for mig i Tivolis legendariske Vise Vers Hus, der jo desværre måtte dreje nøglen om i 2006. Dér, i det lillebitte lokale, begyndte jeg at komme i 1972, og samme år dannede vi i Roskilde, hvor jeg bor, Lirum Larum.”

lene buchHvad er Lirum Larum? “Lirum Larum startede som en folkemusikgruppe, men det udviklede sig hurtigt til et omfattende forum for folkemusik, dans og undervisning. Det var i 1972, så i 2022 kan vi fejre 50 års- jubilæum, og det vil ikke gå stille af: http://www.lirumlarum.dk/. Jeg har været formand for folkemusikforeningen under Lirum Larum siden 1986. I dag hedder denne forening Folk Roskilde.” (www.folkroskilde.dk)

Lytter du kun til folkemusik? “Nej. Faktisk er jeg begyndt at lytte til rigtigt meget klassisk musik. Det er på en måde Runes skyld!”

Rune? “Jo, Rune Tonsgaard Sørensen fra Dreamers’ Circus. Han og hans kolleger fra Danish String Quartet behersker jo både folk og klassisk, og det smitter og inspirerer.”

Hvor mange festivaler har du deltaget i i år? (Lene tæller): Celtic Connections, Orkney, Kamstrup (“Ild I Gilden”), Skagen, Stonehaven Folk Festival, Musik over Præstø Fjord og Dougie MacLeans The Pertshire Amber Festival. Nå ja, så kommer der selvfølgelig også Tønder Festival om et par uger. På alle disse festivaler henter jeg masser af inspiration, så jeg sammen med bestyrelsen kan være med til at planlægge Folk Roskildes 12-14 årlige koncerter!”

Hvad er din mest mindeværdige folkemusikoplevelse? “Der er så mange, der står som noget særligt, så jeg tror ikke, jeg kan vælge én. Men hvis det nu endelig skal være…. Ja, det skulle i så fald være en fantastisk og meget intim koncert med Vin Garbutt, som jeg oplevede i Stonehaven, Skotland. Han døde desværre i 2017. Men der har været så mange andre store oplevelser!!”

Bliver du ved i det tempo, lige til du stiller træskoene? “Selvfølgelig, det har jeg bestemt tænkt mig! Men det er jo vigtigt, at vi også alle steder på folkemusikscenen ligesom her i Præstø lader ungdommen komme til! Heldigvis har vi f.eks. i Roskilde den unge musikforening, ”Rødder, Fødder og Stemmer”.

Her på Musik over Præstø Fjord ser man jo også rigtigt mange unge mennesker, der både danser og spiller. Flere af dem varmede endog op et par dage før festivalen, hvor de deltog i et ungdomskursus. Desuden har både Køge og Næstved Musikskole deltaget i festivalen, og traditionen tro var Nørre Smidstrups MoPF-band på scenen til deres egen koncert for alle daginstitutioner og SFO’er fredag formiddag. Så jo, folkemusikken trives, og der kommer nyt blod hele tiden!