Nej, den kendte titel på fødselsdagssangen i rubrikken er ikke skrevet af Carl Nielsen. Men mange andre kendte sange og salmer er signeret af den fynske musiker. Enten som komponist eller tekstforfatter.

Solen er så rød mor, Jeg ved en lærkerede, Den danske sang, Jens Vejmand, Som en rejselysten flåde og Havet omkring Danmark er blot nogle få af de omkring 350 sange og salmer, han skrev, foruden en essaysamling, symfonier og musik til skuespil med mere.

dannebrogMen det hele begyndte 9. juni 1865, da Carl Nielsen blev født i Sortelung nær Nr. Lyndelse. Efter dansk navneskik fik han slægtsnavn efter sin fars fornavn Niels Jørgensen, der havde kæle- eller øgenavnet ”maler”. For det var hans profession, men han tjente ekstra som musikant i lokalområdet. Carl August Nielsen blev således døbt 13. august og var nummer syv ud af 12 søskende.

Som seks-årig fik Carl mæslinger, og det var ved den lejlighed, at hans mor gav ham en violin i hånden. Det viste sig hurtigt, at han havde talent for at spille. Så i løbet af få år kunne Carl spille melodier af Mozart og sammen med et par af sine brødre var han ofte med sin far ude og spille.

Da han var 14 år bestod han optagelsesprøven til regimentsorkestret ved 16. bataljon i Odense, og her lærte han at spille signalhorn og alt-basun, og der blev på et tidspunkt også råd til, at han kunne købe et klaver til sit værelse i Odense. Her begyndte han også at komponere, men han havde allerede i 1874 lavet sin første komposition – en polka i A-dur.

Derefter gik det slag i slag. Fire år senere opsøgte han komponisten Niels W. Gade og bestod optagelsesprøven til Københavns Musikkonservatorium, hvor han i 1884 påbegyndte tre års uddannelse med violin som sit hovedinstrument. I 1888 fik han sit gennembrud ved en koncert i Tivoli med Suite for Strygere, opus 1. Han var ansat som 2. violinist i Det kongelige Teaters orkester fra 1889 til 1905, og i denne periode komponerede han flere symfonier og skrev et par operaer foruden koncertouverturer og en koncerter for kor og orkester.

I de efterfølgende år komponerede han operaen Maskerade, skrev bl.a. Jens vejmand og blev i 1908 ansat som kapelmester ved Det Kongelige Teater, en stilling han havde frem til 1914, hvor han tog sin afsked.

Både i årene før og efter blev det til mange udlandsrejser, hvor han mødte mange kendte musikere og komponister. I 1927 udgav han sin ungdomserindringer Min fynske barndom og lavede få år senere musik til festspil af H. C. Andersen.  I efteråret 1931 blev Carl Nielsen ramt af en række slagtilfælde og blev indlagt på Rigshospitalet. Her kunne han i sin seng ligge og høre en direkte radiotransmission af Maskerade få dage inden sin død 3. oktober. Carl Nielsen blev begravet seks dage senere på Vestre Kirkegård i Købehavn. Mange hundrede mennesker med kongeparret i spidsen deltog i begravelsen i Domkirken.

I disse dage og uger bliver der afholdt mange koncerter i både ind- og udland til minde om en af Danmarks mest berømte komponister gennem tiderne.