Han er en mand med mange titler og et omfattende og imponerende CV, som alt sammen har med musik at gøre. Siden han greb den første guitar for ca. 60 år siden og dannede sit første band som godt og vel 12-årig, er det bare gået derudaf.

Finn Olafsson er en internationalt anerkendt guitarvirtuos på både den elektriske og akustiske guitar, og han har løbende udvidet sit repertoire og blev både komponist, arrangør, producer, lydtekniker, musikforlægger og pladeudgiver. Han fejrer d. 16. februar sin 70 års fødselsdag. Her en meget forkortet gennemgang af hans flittige liv i musikken.

Pressefoto

Finns tredje band kom til verden i 1968 og blev det største, nemlig det progressivt-symfoniske beatband ACHE sammen med Glenn Fischer, Peter Mellin og broderen Torsten Olafsson, som har været med i det meste. Med ACHE etablerede Finn sin karakteristiske elektriske spillestil, og hans første kompositioner blev til. ACHE udgav i de følgende år tre LP’er. Bandets turneliv stoppede i 1980, men bandet er vendt tilbage flere gange. Senest i 2022 i en ny konstellation med tre originale og tre nye medlemmer. Fødselaren har været bandets guitarist i alle årene og fra 1975 også manager, booker og forretningsfører.

Olafsson har udforsket den akustiske guitars muligheder siden 1970’erne og udviklede sin egen særprægede akustiske stålstrengsguitarteknik med brugen af stålfingerplektre. Han har indspillet en række primært instrumentale plader og mange YouTube-guitarvideoer bl.a. “Video of the Month 2014” – 12 videoer, der også er udgivet som CD og DVD. I 1980 startede brødrene Olafsson musikforlaget og plademærket Olafssongs, og fra 1991 er indspilningerne foregået i studiet af samme navn. Så var de sikre på, at der altid var den fornødne studietid, når den skulle bruges indimellem alle projekterne. Siden debutalbummet ”Finn Olafssons Savannah” har han også været pladeproducer. Albummet blev genudgivet digitalt og som audio-CD 40 år senere i 2016,

Som producer, arrangør, medkomponist og guitarist har han medvirket på et meget stort antal indspilninger med skandinaviske bands og solister i vidt forskellige genrer. Blandt mange navne kan nævnes Anders Roland, Anne Linnet, Pia Raug, Erik Grip, Tony Vejslev, Lars Lilholt Band, Lasse & Mathilde, Per Wium og Steen Toft Andersen (begge ex-ACHE), Helge Damsbo, B. Joe, Torsten Olafsson og Tom Frederiksen.

Finn Olafsson arbejdede i 20 år tæt sammen med for nyligt afdøde guitarbygger Ole Kehlet, og sammen udviklede de to unikke guitarmodeller, Finns signaturguitar “Kehlet Grand Folk Finn Olafsson Signature” og parlour-guitaren “Kehlet Vienna”. I disse år optræder den nu 70- årige superguitarist solo med sin akustiske guitar og med trioen Tom Frederiksen, Finn Olafsson & Torsten Olafsson.

Udover alt dette har han også varetaget mange administrative opgaver for udbredelse af musik internationalt: Som booker, presseagent, nodeudgiver, pladeudgiver, rettighedsadministrator og som nævnt musikforlægger. Han har også arbejdet for musikkens generelle vilkår og har dermed i mange år haft et større antal tillidsposter. Han er i sandhed en mand og musiker, der har fået et hel masse fra hånden i hele sit liv. Formodentlig drevet af et overskud af kreativitet, interesse og kærlighed til alt, hvad der har med musik og ikke mindst guitarer at gøre.

Desværre havde Finn Olafsson den store sorg at miste sin 31-årige datter, Maria, i 2013. Trods sorgen eller måske netop derfor har Finn Olafsson ikke sat farten nævneværdigt ned og er om nogen still going strong, for musikbranchens mange aspekter står ham nær. Han har masser af ideer og projekter på vej. Et af dem er med den svenske sangerinde IdaLO.

Stort tillykke med fødselsdagen.

www. olafssongs.dk

www.finnolafsson.com