Det er ottende gang, at rootszone.dk i vores regi kan ønske jer læsere et rigtig godt nytår – og det være hermed gjort! De allerbedste ønsker for året – det dejligt runde år – som lige er begyndt. Vi kan givetvis se frem til et år med masser af musik – live, digitalt og ”på plade”- for der er hele tiden grøde i folkemusikken. Det har både 2019 og de foregående år tydeligt vist med mange udgivelser på trods af, at ”CD’en er død og borte”. Det er den nemlig heldigvis slet ikke.

Få dage før nytår oplevede jeg sammen med et glad publikum ikke bare duoen Mia Guldhammer & Morten Alfred Høirup på scenen i Metronomen, men også duoen (eller ofte en trio) Gangspil. Humøret og spilleglæden var høj, musikken veloplagt fra begge parter. Mia og Morten med deres brede repertoire af (ofte) gamle danske sange af alle mulige slags og nye, som de selv skriver. Sangene arrangerer de for to stemmer, guitar og Guldhammers shruti-boks foruden begges trallen og anden mundmusik. Meget underholdende. Det samme gælder Kristian og Sonnich, der fejrede deres nye dobbelt-CD Gangspil 2. Fint nok var Malene Bech Daniels også med på tangenter. Det var en dejlig aften, som indeholdt essensen af, hvad folkemusik blandt andet er: Superdygtige, inkluderende musikere, som virkelig inviterer publikum med ind i musikken, deler den og skaber en varm stemning, alle kan være med i. Fin afslutning på folkemusikåret.

10. november blev DMA-priserne Folk/World igen uddelt efter halvandet år. Folk Danmark har rettighederne til prisen og uddelingen af den, og de stod for det flotte arrangement (læs gerne artiklen på rootszone.dk fra 11. november). Repræsentanter for den mere officielle folkemusik & worldorganisation Tempi var til stede og bakker (vistnok) op, men i år har Tempi også uddelt sine egne OOawards. De to o’er er dem fra ’roots’, men står også for oprindelse og omverden. OOawards hædrer artister, bands, ildsjæle, formidlere, foreninger og andre, som gør en spektakulær indsats for at udbrede og udvikle musik med rødder.

Som sikkert skrevet før, så prøver rootszone.dk at dække så bredt geografisk som muligt, selv om vi erkender, at vi langtfra når det hele. Men viljen er der. Så jo flere nyheder og informationer, I selv sender til os, jo mere og bedre kan vi nå at foromtale og (ofte) rapportere derudefra. Send os endelig en mail, hvis I har noget på hjerte om folk & roots & andre nærtbeslægtede undergenrer. Vi vil gerne informeres og inspireres til historier fra både folkemusikkens frontlinje og fra dens mangefarvede bagland. Send også gerne info til vores kalender, så den kan blive så fuld som mulig.

Det er også i 2019 lykkedes os tilsammen at skrive godt 240 indlæg om stort og småt inden for folkemusikkens vide rammer (og enkelte gæsteindlæg, tak). I perioder lægger vi nye artikler på hver dag, især omkring de store festivaler, hvor der jo sker vildt meget. Andre gange kan der gå lidt længere tid, men i gennemsnit leverer vi nyt mere end hver anden dag året igennem.

Vi er alle fem: Claus, Nils, Allan, Per og jeg selv klar til endnu en tørn. For der sker så meget godt, spændende, vigtigt, interessant og imponerende i den danske folkemusik. Om kun godt en måned er de aktive folk i Strib igen klar med deres Vinterfestival, og så står både festivaler og koncerter nærmest i kø. Vær velkommen 2020 – rigtig godt nytår til alle jer.

Kærlig hilsen Lissen og hele redaktionen.