Pandemien er ikke slut endnu, derimod kom tredje bølge, høje smittetal og igen nedlukning af koncertlivet efter godt tre måneders frihed! Heldigvis nåede en del at gennemføre deres planlagte koncerter. Lad os alligevel satse på et fantastisk nyt år, hvor vi igen får så meget bugt med coronaen, at koncerter og alt muligt andet snart kommer i gang igen.

Men ’21 blev et år uden rigtig Tønder Festival (igen), uden Strib, som nåede det i 2020 og har programmet klart til 10. – 13.februar 2022 (vi krydser fingre!) og Skagen, som forhåbentlig endelig i ’22 kan fejre det to gange udsatte 50års-jublæum. Musik over Præstø Fjord lykkedes fint i begyndelsen af august – festivalen, som af helt naturlige grunde har plads til relativt få publikummer. Og rundt omkring har der været flere folk-events

DMA Roots blev afholdt i ’20 under ret strikse forhold i Amager Bio og blev det sandelig igen sidst i november 2021. Endda i Tønder, som også bød på en 10 dages koncertrække og noget, der lignede festivalstemning i august. Spillesteder og alle andre fik det mest mulige ud af de åbne måneder, mens det sene natteliv dårligt nåede at åbne, før restriktionerne slog til igen.

Men som allerede 2020 viste, så blomstrer kreativiteten uanset hvad, og lige fra i pandemiens første koncerter fandt mange musikere forskellige nye måder at præsentere deres musik på. Der blev streamet koncerter fra lejligheder, baggårde og alverdens steder og faktisk udgivet en hel del albums, digitale og fysiske. Sidstnævnte kommer ofte fra Go Danish Folk Music og den utrættelige Erling Olsen, tak for det.

Heldigvis bød 2021 også på mange udspil, hvoraf mange er anmeldt her på siden. Slå gerne op under ”Anmeldelser” og læs, hvis I ikke fik det gjort. Vi har også anmeldt mange af de folk/roots-koncerter, som året trods alt bød på, især i de områder hvor vi fem på redaktionen bor. Heldigvis er vi godt spredt, men må erkende, at vi ikke kan komme overalt.

Podcasten Katten i Sækken på radiofolk.dk har i lighed med sidste år udvalgt de albums, som de synes er ”årets 15 mest markante”, og som bringes i tilfældig rækkefølge og snarest bliver omtalt her på siden. Du kan lytte til dem på podcast ”#” 95. Herfra kan vi takke den også utrættelige Morten Alfred Høirup.

Vi på rootszone.dk har trods året, der ”gak” på denne måde ikke decideret manglet stof, selv om antallet af foromtaler af kommende koncerter af naturlig grunde er gået drastisk ned. Måske har vi indimellem taget den en smule mere med ro end i de foregående 10 år. Ja, 10 år!

Så længe har denne redaktion forsøgt at holde folkemusik-fanen højt og fulgt med og rapporteret fra, hvor og når vi kunne. De 10 år passerede vi i september, efter at vi i foråret 2011 havde lagt billet ind på at overtage det folkemusiksite, som blev hjemløst. Det skete, fordi World Music Denmark havde overtaget administrationen af folkemusikken, efter at Folkemusikkens Fællessekretariat var blevet nedlagt. WMD ønskede ikke at fortsætte rootszone.dk, som havde afløst tidsskriftet Folk & Musik i Danmark nogle få år før. Nu er det som bekendt Tempi, der er folkemusikkens organisation. Eller som det hedder: Roots Music of Denmark, hvor roots er den samlede og samlende betegnelse for et bredt og mangfoldigt genreområde.

Fortsæt endelig og optrap gerne med at sende jeres roots-nyheder til os og send os alt, hvad I kan til vores kalender, der forhåbentlig snart kommer til at bugne igen og koncerterne faktisk realiseret!

Som Mia Guldhammer skrev det på sin Instagram-profil i dag d. 31. december under et smukt billede, så ønsker hun ”mere folkemusik til folket, flere ballader, koncerter, kædedans, færre forhindringer, flere fornøjelser og vildere viser”, og vi kan kun være enige: Roots er alt fra viser, trad, spillemandsmusik, folk/folkemusik, country, americana, blues, singersong-writing, verdensmusik og måske mere. Musik som formidler, viderefører og inspireres af musikalske traditioner og rødder, nære såvel som fjerne.

Lad os sige et stort velkommen tilbage til ”normalen”, som den snart vil udfolde sig (!) og lad os huske at værdsætte den fremover. Normalen er savnet. Pandemien er ikke slut endnu, men det kommer nok! Lad os satse på et fantastisk 2022.

Tak til hele redaktionen og Godt Nytår til alle jer og kærlig hilsen fra rootszone.dk