Det nyeste nye om dette års Tønder Festival er stort, og helt sikkert ikke noget man lige havde set komme, vil jeg mene. Men det gør han! Selveste Graham Nash, 81 år, sanger, sangskriver, guitarist, pianist og hele sit voksne liv en rigtig stjerne. Sikke et scoop.

Han spiller lørdag d. 26. august, og der bliver trængsel, skal man nok regne med. Men inden da har han været på turné med over 40 koncerter på kryds og tværs af USA. Turneen starter 12. april og fortsætter hen over maj og juni måned. Fem af koncerterne foregår på Old Town School of Folk Music in Chicago i slutningen af april.

Hjemme i England fik han fra først i 1960’erne hurtigt kæmpesucces med sit band The Hollies, før USA trak i ham, og han flyttede dertil i 1968 – til nu legendariske Laurel Canyon i Los Angeles. Her gik der ikke lang tid, før han igen var på toppen. Først med trioen Crosby, Stills & Nash, så i kvartetten med tilføjelsen af Neil Young og hen ad vejen i duosammenhæng med for nyligt afdøde David Crosby. Foruden en nu lang solokarriere.

Den resulterer til maj i endnu et album med den relevante titel ”Now”, og netop nu har han singlen ”Right Now” ude. Og så er Nash jo også lige topfotograf og politisk aktivist i miljø-, sociale- og politiske spørgsmål. Dén mand skal vi opleve på Tønder Festival! Og han skal opleve Tønder Festival. Heldige os og heldige ham.

Graham Nash har været popstjerne og ligeledes en stor skikkelse i et af rockmusikkens største bands, CSNY, men i den ende af rocken, som gør Nash så naturlig på scenen på TF, nemlig den folkede, rootsy og americanaglade med langtidsholdbare sange og selvfølgelig de flotte stemmer.

Hvem elsker ikke stadig The Hollies’ fængende popsange og vidunderlige vokalharmonier og det samme i højeste grad med CSNY, som bredte rocken ud og viste, hvor den også kommer fra. Og hvor mange er lige medlem af Rock & Roll Hall of Fame med to bands og også dobbelt i Songwriters Hall of Fame?

Nash er, og snart er han på Tønder Festival! Hvorefter han fortsætter på turné rundt i Europa! www.grahamnash.com