Basco

Basco

Da de første toner lød på den allerførste Tønder Festival for i år 40 år siden, var det bl.a. i Visemøllen. Og efter sidste års succes med Folk Spot samme sted, hvor seks danske bands præsenterede traditionel og samtidig nyskabende folkemusik, har festivalen i år otte danske bands på programmet i et tilsvarende set-up.

De otte bands er alle spændende, lovende og alligevel allerede kendte navne på den danske folkscene, som vil blive præsenteret for publikum og for udenlandske branche- og mediefolk. I alfabetisk orden er det Basco, som med engageret optræden, uanset om det er som ”almindelig” Basco eller som BigBasco, altid giver en god oplevelse af såvel deres fascinerende enkeltmands-præstationer og forrygende samspil.

Dreamers’ Circus har i forvejen eksponeret sig på flot vis med på nationalt plan at vinde flere awards ved efterårets prisuddeling og internationalt på den store scene i Sydneys Operahus. Her  fik trioens violinist Rune Tonsgaard overrakt kronprinseparrets Stjernedrys-pris.

FOLK SPOT 2014Jensen og Bugge kendes i forskellige sammenhænge hver for sig, men Mette Kathrine Jensen og Kristian Bugge har musiceret sammen i mere end 10 år. Så det er blevet til mange koncerter og  mangt et bal. Duoen har forstået at forny de gamle melodier, som de graver frem af nodebøgerne.

Jens Lysdal har på det seneste høstet meget hæder syd for grænsen og nomineret for det bedste folkalbum. Han er kendt for lune, ironi og samtidig skarphed i teksterne, når han supplerer sine tekster med eminent guitarspil. Og der bliver trængsel, når ottemandsbandet Habadekuk entrer den intime scene i Visemøllen. Så må man håbe, at den historiske bygning kan holde til orkestrets energiske og fysisk aktiviteter, hvor de med reels, polkaer, jigs og hopsaer vil få væggene til at vibrere i takt.

Kvintetten Himmerland behøver egentlig ikke eksponering. De har været på flere udlandsturneer de seneste par år: I Chile, Australien, Grækenland, Italien, Canada, England, Tyskland og andre lande har bandet demonstreret deres helt specielle musik med world-roots-folktoner med nordiske rødder.

Rannok med violinisten Michael Graubæk og Theis Langlands på klaver står for et gennemarbejdet og dygtigt sammenspil med traditionelle toner tilsat duoens eget twist. Begge musikere er kendt fra flere andre bands, men her kan de sammen lege og eksperimentere med traditionerne, da de to supplerer hinanden rigtig godt.

Ottende band er Trolska Polska, der for kort tid siden udgav deres første album. Her bliver man omringet af et urnordisk musikalsk festfyrværkeri, der tændes af Martin Seeberg som frontfigur, når de første sprælske toner bliver slået an.

Tønder Festivalen afvikler Folk Spot fredag 29. og lørdag 30. i samarbejde med ROSA, Danish Roots  og DJBFA.

www.tf.dk