Baltic Crossing udgav i sommer deres anden cd, ”Firetour”. Titlen refererer til en traditionel Firetur fra Falster, men de engelske medlemmer af orkesteret tænkte med det samme på ild og flammer.

Firetour på sækkepibe

Begge dele afspejler for så vidt Baltic Crossing og ”Firetour” rigtigt godt. Cden består af traditionel musik fra Lolland og Falster, og disse melodier er spillet med en flammende entusiasme.

”Det var en idé Frede Nielsen har gået med gennem nogle år,” fortæller Kristian Bugge, der er Baltic Crossings danske frontmand. ”I Baltic Crossing har vi altid besøgt ham i forbindelse med vores turnéer i Danmark, og da han kunne ryste en stor samling af hit-melodier ud af ærmet og ville hjælpe med at søge økonomisk støtte til projektet, blev vi også revet med og overbeviste om at det var en god idé.”

Udover Kristian Bugge består Baltic Crossing af englænderne Ian Stephenson på guitar og harmonika og Andy May på northumbrian smallpipes og finnerne Esko og Antti Järvelä på henholdsvis violin og kontrabas.

Man kan måske undres over, hvordan man får fire musikere, der repræsenterer lande med ret stærke folkemusiktraditioner, til at spille traditionelt dansk musik, men det har altid været helt naturligt for Baltic Crossing.

”Bandets første indspilning var jo faktisk hovedsagligt dansk musik,” fortæller Kristian Bugge. ”Siden da har vi altid haft mange danske melodier på vores repertoire, så de er vant til det og ved hvor fedt det kan være.”

Dansk musik med fest-faktor

Kristian Bugge fortsætter: ”Jeg tror at den danske musik ofte opfattes som frisk og imødekommende på en lidt ny måde. Mange kan stadig blive overraskede fordi den ikke er så kendt ude omkring i verden. Hvis man kan spille den godt nok, tror jeg at mange bliver revet med af den umiddelbarhed, kraft og fest-faktor som kan findes i musikken.”

Men de engelske og finske medlemmer bidrager også til den danske tradition. Ifølge Kristian Bugge bibringer de friske idéer og vaner fra deres egne musiktraditioner, og er et frisk pust fra det store udland. Og så har musikken fra Lolland og Falster en stærk forbindelse til den engelsk / keltiske musik:

”Vi er i bandet enige om at der nok har været mange englændere på besøg her for at lære god musik allerede for flere hundrede år siden, så på den måde er det faktisk ret logisk for et band som vores at arbejde med den musik. Vi synes også at vores lidt specielle sammensatte instrumentation, fx Andys sækkepiber, klæder musikken rigtig godt.”

Sankt Hans ved Marielyst

Om titlen på cd’en, ”Firetour”, fortæller Kristian Bugge:

”Det er direkte udledt af den ene af de to melodier som titelnummeret består af, nemlig ”Firetur fra Falster”. Da englænderne i bandet så den titel, reagerede de straks begejstrede og sagde, ”wow, it’s a firetour!” Den slags små jokes har vi mange af i bandet.”

”Ildturen” dækker også gruppens forhold til Lolland-Falster ret godt.

”Første gang vi var dér forbi på turné, var ved Sankt Hans. Vi havde en fantastisk aften med et kæmpe bål, fest og masser af unge mennesker på stranden ved Marielyst. En ny og eksotisk oplevelse for de udenlandske drenge. Da vi kom tilbage til Fredes hus hvor vi boede, var vi super-inspirerede og jammede langt ud på morgenen. Nogle af de melodier vi kom i tanke om der, har været faste dele af vores koncerter lige siden.”

Mange jern i ilden

Baltic Crossing er et travlt orkester. Ikke alene spiller bandet masser af koncerter i Danmark, Norden og resten af udlandet, men de er også engagerede i alle mulige andre projekter på kryds og tværs.

Ian Stephenson har spillet meget med Kathryn Tickell Band, Andy May med Jez Lowe Band og hans eget Andy May Band. Begge finner er engagerede i det internordiske powerfolk-band Frigg, ligesom de hver især spiller med ret store finske navne som Tsuumi Sound System og JPP.

Kristian Bugge har for tiden travlt med folk-rock-bigbandet Habadekuk, der om kort tid udgiver den længe ventede debut-cd. Dertil kommer hans samarbejde med harmonikaspilleren Mette Kathrine Jensen og Thy-spillemanden, Karl Skaarup.

Baltic Crossing indtager europæiske koncertsale

Baltic Crossing får endnu mere travlt, når de i vinteren og foråret drager på tur rundt til store europæiske koncertsale. Gruppen er blevet udvalgt til ECHO’s (European Concert Hall Organisation) Rising Star-program.

”Det er meget stort for os,” fortæller Kristian Bugge. ”Alle de europæiske storbyer og flotte koncertsale vi nu skal spille i, det havde været rigtig svært at komme til på andre måder. Jeg ser det som en enestående chance for bandet til at få vores musik længere ud og vores navn slået lidt mere fast. Vi kan så kun håbe at det også på længere sigt bringer bandet mere arbejde.”

Rising Star-programmet sigter for det meste mod klassiske musikere og orkestre, så derfor vil turnéen også byde på et publikum, der ikke nødvendigvis kender til folkemusik.

”Det er svært at forestille sig hvad de vil sige til os og vores musik. Vi er meget spændte på om de enkelte koncertsale kan lokke folk til at dukke op til vores koncerter.”

Kristian Bugge fortsætter: ”Men vi er enige om at de skal have hele oplevelsen af en ”rigtig” Baltic Crossing koncert, og ikke en forfinet eller forsigtig version. Den vildskab og råhed som vi forsøger at få frem i musikken og som vi selv elsker at høre rundt omkring, den skal de også have med nede i Europa!”

Rising Star-turnéen bringer Baltic Crossing til blandt andet Athen, Paris, Amsterdam, Wien, Bruxelles, Stockholm, Hamburg og Barcelona, og det er nok ikke så tit, at melodier fra Lolland og Falster kommer så meget rundt i Europa.

www.myspace.com/balticcrossing

Af Søren Jensen Lund