Det er (allerede!) 10 år siden, at Fanø Free Folk Festival fandt sted første gang, og nu her fra 26.til 28. juli fejrer den altså jubilæum i Sønderho. Den smukke landsby har en rig folkemusiktradition og er den perfekte kulisse for festivalen. Også selv om eller måske netop fordi dens fokus er at udforske og eksperimentere med de forskellige lag i folkemusikken, og som de selv siger, en musik for ’outsiders’.
Det lyder kun naturligt, at den lokale trio Det Yderste Hav, som spillede på den allerførste FFFF, afslutter søndag eftermiddag med deres unikke musik fæstnet dybt i Fanøs traditionelle Sønderhoninger, men med plads og rum til eksperimenterende, kontemplativ musik. Den norske same Vassvik (øverste foto) spiller med Kjorstad Brothers, og Torgeir Vassvik tryllebinder, når han synger om samiske traditioner og kultur med både joik og med inspirationer fra jazz, rock og klassisk musik.
Polske Karolina Cicha, sangerinde, komponist og multiinstrumentalist, kommer med sin gruppe & Company. Et band, der udvælges individuelt for hver koncert. Musikken reflekterer en fornemmelse af grænseland ligesom egnen Podlaski, som hun er fra. Denne gang er musikerne specialister i at spille etniske instrumenter som fiddle form Plock, Bilgoraj suka, dulcimer, oud, rubab, tombak og daf.
Den anerkendte hardanger-fiddleplayer Erlend Apneset spiller i duo-kontekst med accordionspiller og komponist Frode Haltli, som har skabt sin egen sti mellem nordisk folk, jazz og kontemporære kompositioner. Men Haltli spiller også med Avant Folk med Apneseth, Hans P. Kjorstad (violin), Oddrun Lilja Jonsdottir (guitar/vokal), Juhani Silvola (guitar), Fredrik Luhr Dietrichson (bas) og Per Oddvar Johansen (trommer). Avantgardefolk lige efter Fanø Free Folk Festivals hjerte.
Finske Antti Tolvi, komponist, performer og lydartist, er førende på den finske undergrundsscene og har også været arrangør af sound art-festivalen Kiilan Äänipäivät siden 2014. På Fanø vil han igen fremføre sine lydinstallationer, der er specifikke for øens musik. Gong-gonger hører med i hans lydbilleder. Også det nye, engelske projekt Burd Ellen går egne dystre, men innovative veje. Debbie Armour optræder sammen med Gayle Brogan.
Festivalens hovedscene er Sønderho Forsamlingshus, hvor der er blevet spillet folkemusik og danset folkedans i adskillige generationer. Udover det benyttes andre interessante steder til akustiske koncerter i bl.a. landsbykirken, gallerier og cafeer. At den vidunderlige natur omkring Sønderho og Vadehavet spiller med i hele billedet er klart. Fanø Free Folk Festival gør opmærksom på, hvor vigtig den lokale gæstfrihed og støtte er, og vil dermed understrege, at publikum meget gerne må tage hensyn, holde sig fra folks haver, undlade at svine og larme. Det er da heller ikke for meget at bede om.