Tønder Festival har allerede annonceret en lang række navne med en masse musikkulør på plakaten. Nu rykker man igen, nemlig med et tema omkring ”indigenous people” – oprindelige folkeslag. Det har festivalen netop offentliggjort. Desuden at der 3. april sættes et begrænset antal endagsbilletter til salg på tf.dk, og man kan byde ind på tipier på campingpladsen.

Rasmus Lyberth Foto: Jens Reenberg

Musikerne er fra Canada (indianske/First Nation), Australien (aboriginske), Norge (samer) og Grønland. De to sidstnævnte er Rasmus Lyberth med den storslåede stemme, som ikke behøver nærmere præsentation efterhånden, og Nive Nielsen, der med sit band The Deer Children blander grønlandske traditioner med americana. Fælles for de otte navne er, at de giver nutidige bud på den musikalske fortællekunst, som ligger i deres krop og sjæl og i ånden fra deres oprindelige kultur og musiktraditioner.

”Det er vigtigt for os som international folk- og rootsfestival også at kunne give repræsentanter for de oprindelige folk en stemme”, siger kunstnerisk leder for TF, Maria Theessink”. Netop i år har IWGIA, International Work Group for Indigenous Affairs 50 års jubilæum. Organisationen, som har hjemsted i København, undgår i et samarbejde med festivalen om at sætte fokus på temaet, ligesom TF støtter op om ”Day of the World Indigenous People”, den 9. august.

Dan Sultan, Pressefoto

Udover ”vores egne” Rasmus Lyberth, der har været aktiv musiker siden 1969, og Nive Nielsen kan man opleve Mari Boine og Vassvik fra det nordligste Norge, australske Dan Sultan og Gawurra samt fra Manitoba Richard Inman og et gensyn med William Prince, oprindeligt fra Peguis-reservatet på prærien nord for Winnipeg. Hans sange har tydelige referencer til hans kulturelle baggrund med inspiration fra dels hans musiker- og præstefar, del Cash, Kristofferson og Willie Nelson. Og det går godt! Det gør det også med Richard Inmans karriere, der tog fart i 2014. Siden har han udgivet to albums med inspiration og klangbund i countrymusikken og med Townes van Zandt og Guy Clark som sine helte.

Den samiske kulturs fornemste repræsentant er Mari Boine (Øverste foto: Gregor Hohenberg), som i februar i år modtog hædersprisen ved den norske Spellemansprisuddeling (svarer til DMA). Hun har været på scenen i årtier og er ”en kraftfuld kunstnerisk elv i det skandinaviske musiklandskab” og i øvrigt ganske kendt ude i den store verden. Hun er fra Finnmark langt oppe i Norge, og begge hendes forældre er samer. Hun har altid været en engageret formidler af den samiske kultur, og hendes drivkraft har været og er det stærke engagement og politiske protest imod den undertrykkelse, som stadig finder sted.

Gawurra Pressefoto

Mari Boine har givet den samiske musik og joiksang nye udtryk i miks med world, jazz og folk. Det seneste album, ”See The Woman”, er hendes første på engelsk. En anden af tidens store, samiske kunstnere er Torgeir Vassvik, som også fortolker den gamle, men meget levende joik-tradition. Han er fra Gamvik i det nordligste Norge med barsk natur, mørke vintre og midnatssol om sommeren. Alt dette afspejler sig i hans lydlandskaber, hvor han lader strubesangen gå i samspil med jazz, world og rock. Foruden vokal spiller han guitar og tromme, mens han på scenen også er omgivet af violin, viola og cello. Han har udgivet to albums, men ikke for nylig. Det seneste, ”Sápmi” er fra 2009. Sápmi er navnet for både det samiske folk og det samiske område, som inkluderer nordlige dele Norge, Sverige, Finland og Rusland. Vi kender det nok bedst som Lapland

Fra Australien kommer to sangere og sangskrivere, som hver på deres måde formidler aboriginal-kulturen. Den ene er soul-inspirerede Dan Sultan, hvis mor er aboriginer og en del af den såkaldte ”stolen generation”, der blev taget fra deres familier af de australske myndigheder. Han er kendt for sit blændende guitarspil og har modtaget flere ARIA Awards (australsk grammy), Deadly Awards og National Indigenous Awards.

I 2016 var det Gawurra Gaykamangu fra  North East Arnhem Land, som fik denne pris for årets album, og han var også nomineret ved ARIA Awards. Gawurra tilhører Yolngu-stammen og synger på det oprindelige sprog gupapuyngu. Hans lyse stemme og sangenes spirituelle karakter er intenst, og han har på kort tid opnået enorm interesse i Australien og nu også internationalt.

William Prince Pressefoto

Årets særlige tema kan du følge på tf.dk og på festivalens Facebookside, hvor tidligere DR-journalist Claus Vittus laver kunstner-interviews og podcasts. Temaet får også et visuelt udtryk på festivalpladsen. Her vil publikum opleve kunstinstallationer, som er helliget indigenous-musikken, langs hovedgaden. Disse er designet og produceret af festivalens atmosfæregruppe.

Husk også at TF for fjerde år i træk tilbyder konceptet 4+ på en masse arrangementer i dagene op til festivalen. 4+ dagene skydes i gang med en gratis åbningskoncert på torvet i Tønder søndag 19. august.

De følgende dage kan man bl.a. opleve: En tur langs den dansk-tyske grænsedragning og fortælling om stormflod, kongemord og digegrever, en tur med fokus på Rømøs historie og unikke natur, gourmetmiddag med lokale råvarer og tilberedt af kokken Thomas Rode, romsmagning og pubquiz.

www.tf.dk