Han er en af de helt store på Irlands folk & trad-scene, og nu kommer han for første gang i årevis til Danmark igen. Det er altså noget ganskespecielt. Han er booket af Copenhagen Folk Club til at spille solo d. 27. april, og det er jo lige om lidt. Det sker på Metronomen på Frederiksberg, og så suppleres der i øvrigt med en koncert aftenen efter, d. 28.4, et sted ude på Vestsjælland, nemlig i Ruds Vedby. Her har Magnus Pharao opbygget sit eget lokale spillested med jævnlige koncerter med bl.a. store navne, der lige kommer forbi for en kort stund.

Foto: Brian Hartigan

Andy Irvine er ganske simpelt blandt de allerstørste i den irske folkemusik, som han har været en del af siden starten af tresserne! Den store, irske folk revival begyndte deromkring, og han blev del af den. Han var ung musiker, som kom med i nogle af de mest succesfulde bands gennem de næste årtier, eksempelvis Sweeney’s Men og Planxty, bandet som efter første split er blevet gendannet for en stund igen og igen. Samtidig har Andy altid sideløbende haft en bemærkelsesværdig solokarriere, der har bragt ham rundt i det meste verden mange gange. Denne store troubadour og bouzouki- og mandolaspiller har stadig fin gang i sin karriere, som topper endnu engang, når han 20. juni står på scenen på Dublins fede spillested, Vicar Street.

Her afholdes hans 80-års fødselsdagskoncert (!), og en del af hans mange musikerkumpaner spiller med, bl.a. selvfølgelig Donal Lunny, også fra Planxty og meget andet, Paul Brady, som Andy også har haft stor succes med, siden deres album sammen udkom i 1977. Foruden fiddler Paddy Glackin og nogle af de yngre og store navne, som han spiller og turnerer med nu, nemlig Michael McGoldrick og John Doyle. Det bliver en stjernebestrøet aften, og der er god grund til at tro, at den kan blive gentaget aftenen efter.

Til efteråret skal han på en flere gange udskudt turné med netop Paul Brady. Og jo, så kommer Andy da også og spiller på årets Skagen Festival, og det er bare så passende netop i år, hvor festivalen endelig får lov at fejre sit 50-års jubilæum (udskudt to år). Og her skal Andy Irvine tildeles Danske Folkemusikpris 2022! Endnu en kulmination på en forrygende og lang karriere for en mand, der stadig også har krøllerne i behold, om end lidt færre end før.

Foto: Brian Hartigan

Irvine har altid haft sin sjæl helt nede i de irske traditionelle sange, ligesom han selv har skrevet mange, som er blevet en del af selve traditionen. Han blev også for længe siden inspireret af musik fra Balkanlandene, hvor han opholdt sig i en periode, ligesom politiske sange også har fyldt. Det begyndte med den amerikanske folkesanger Woody Guthrie, som tidligt blev hans helt, og nu er Andy Irvine for længst selv blevet noget af et ikon,

Patrick Street, Mozaik, LAPD og Usher’s Island er andre af hans bands, og der er albums fra dem alle. Fra hans tredje soloalbum i 1995 blev nummeret ”Never Tire of the Road” en signatursang, og den og manden bag holder så meget endnu. Han har udgivet en masse mere siden, og blandt de smukkeste sange er ”My Heart’s Tonight in Ireland”. I 2018 fik Andy Irvine RTE Radio 1’s Lifetime Achievement Award. Fuldt fortjent.

Det bliver fantastisk at høre ham igen d. 27. april for os, der bor i eller tæt på KBH/Frederiksberg. Men skaf hellere en billet straks, der er et begrænset antal pladser i Metronomen på Godthåbsvej 33. Og ellers hos Magnus eller Skagen Festival, der finder sted 30. juni til 3. juli.

https://www.andyirvine.com/

Øverste foto:  Béla Kása