Jonas med kunstner-efternavnet Alaska er ude med albummet ”If Only As A Ghost”. Han er et af navnene på årets Tønder Festival uden dog at være så ’folk’ igen, efter min mening. Men sådan er det, når musikbuketten bindes med lidt løsere hånd.

Ifølge norske ”Dagbladet” er Jonas Alaska ”Norges nye favorit-folkartist, der skinner som forårssolen.” Den sidste del af sætningen kan jeg sagtens gå med på (selv om det er udtrykt med  norsk sans for let overdrivelse) , men jeg er ikke helt med på den første.

For selv om genrerne flyder ud over og ind i hinanden, så er det bare ikke lige betegnelsen folkartist, der forekommer mest nærliggende, når man lytter til Jonas Alaskas sange på det nye album. Heller ikke selv om han på Spot-festivalen blev kørt frem som netop det.

Jonas Alaska på Spot Festivalen. Foto: Per Dyrholm

Men det skal siges, at jeg endnu ikke har haft fornøjelsen af at høre ham live, hvor det måske skinner mere igennem? Alene på scenen med bare stemme, akustisk guitar og ikke mindst personality falder sange jo ofte anderledes ud. .

Hans første album har jeg heller ikke hørt. Et album, der bar hans navn, og som udkom i Norge i 2011. Det vandt han i ’12  Spellemannprisen for i 2012 som årets ”nykommer”, som det hedder på norsk, og han var også nomineret som årets sanger og årets tekstforfatter.

25-årige Jonas Aslaksen, der er ændret til det smarte Alaska, er som antydet ikke lige til at putte i en kasse eller på en formel. Men en tænksom musiker er han med sine engelsksprogede tekster om livet (dette naturligt uudtømmelige emne!) og melodier, der også appellerer til hitlister. En moderne singer-songwriter, der favner pop, country-americana, de blåtonede ballader – sunget hudløst og ærligt med en vis dybde i det enkelte, med mørke og lys, oppe og nede. ”High class pop handicraft”, som en anmelder skrev.

Taget helt ind i hjertet er denne lytter alligevel ikke blevet, men dog mere end pikeret nok til, at jeg  glæder mig til at opleve ham og høre sangene live. Som en anden anmelder skrev, så har ”If Only As A Ghost ” bred appel, er et ”rock solid album, der vil sikre ham en endog stærkere position på musikscenen.” Det tror jeg på.

Han er blevet mødt med interesse og begejstring i sit langstrakte hjemland og er blevet taget rigtig godt imod ved diverse koncerter her i landet. På hans sommerkalender står nu også en lang række koncerter rundt omkring i Norge – og altså også koncerter i Tønder, hvor han sikkert også vil have bred appel, selv i  autentisk ”folk-land.” For buketten er vildt blomstrende.

http://jonasalaska.com/