Folkemusikken har aldrig opnået helt samme anerkendelse som de andre musikgenrer. Alligevel er der en fremgang, og det er i de senere år lykkedes at arrangere en årlig fest, hvor vi kan vurdere dens status. Takket være genreorganisationen Tempi og i år Gimle i Roskilde kunne vi fejre Danish Music Awards Roots 2022 forleden.

Dreamers’ Circus

Vi bruger betegnelsen Roots for at understrege, at musikken både har sine dybe rødder i traditionerne, men også fordi den får inspiration udefra og er fornyende. Dette blev afspejlet både i selve aftenens program og i prisuddelingerne.

Den internationalt kendte trio Dreamers’ Circus åbnede med en afdeling, hvor især Ale Carrs og Rune Tonsgaard Sørensens violinduetter og den afsluttende hopsa fik stort bifald. Trioen er da også lidt på hjemmebane, da de er stadsorkester i Roskilde. De var igen i år nomineret i flere kategorier, men måtte nøjes med at glæde sig over de mange roots-statuetter, som de har høstet tidligere år.

Med de tre kvinder i Nevesta’s Voice fik vi en lille rundtur i dansk og østeuropæisk folkesang a cappella. Kira Skov gav en afdeling, som virkede lidt malplaceret, men absolut veludført. Det store internationale ensemble Atlas med Kenneth Dahl Knudsen i front sluttede koncerterne, hvorefter stolene blev ryddet og dansegulvet taget i brug til det afsluttende nordiske bal med Farvergade og Total Hip Replacement.

Atlas

Den dansk-tyrkisk-kurdiske trio AySay (øverste foto) blev aftenens store vinder og modtog hele tre priser: Årets Nye Rootsnavn, Årets Rootsudgivelse og Årets Rootskomponist v/Luna Bülow Ersahin. Sylfide v/ Helene Tungelund løb med to priser: Årets Rootsnavn og Årets Rootstrack. Årets livenavn gik til The KutiMangoes, (som skifter navn til Sunbörn), og Traditionsprisen tilfaldt Skagen Festival.

Der var klapsalver til alle nominerede og vinderne, der var baksen med resultatkuverterne, der var tårer, store smil og nervøse takketaler, som det er sædvane. Der er grøde i den danske rootsmusik, og nu fik vi en overordnet indikation af, hvor rootsmusikken har befundet sig i 2022, og nogle pegepile på, hvor den er på vej hen. Det blev desuden afsløret at næste år prisfest vil foregå i Odense, hvor organisationen Resonator vil være værter og kombinere den med deres festival.

En af aftenens store overraskelser kom imidlertid fra en helt anden side. Bedst som vi troede, at Danmarks Radio helt havde afskrevet rootsmusikken, så var DR’s optagevogn på plads og optog showet. Og ikke nok med det: I 2023 vil DR2 sende et fast program om rootsmusik med Dreamers’ Circus som fokuspunkt.

Blandt DMA-festens mange velformulerede taler bed især ét udtryk sig fast: Rootsmusik som brobygger. Brobygger mellem tradition og fornyelse, mellem genrer, musikere, mennesker, nationer, religioner, diversiteter og fællesskaber. Også et andet, mere praktisk, udtryk blev gentaget: Støt rootsmusikken, køb entrébilletter!

Nevesta’s Voice med den dobbelte prisvinder Sylfide v/ Helene Tungelund til højre.