Ifølge Den Danske Ordbog kan en Sylfide være en spinkel yndefuld kvinde, en gratie eller en skovnymfe. I tilfældet med bandet Sylfide er betegnelsen mere end dækkende, da der også gemmer sig smukke melodier og yndefulde danserinder bag betegnelsen. Foruden en ung ”sylfide” i form af Helene Tungelund på keltisk harpe og vokal.

Hun fortæller her: ”Jeg har i noget tid været i gang med at skrive tekster til gamle dansemelodier. Både på baggrund af at være sanger, og fordi jeg gerne selv ville bidrage med noget til den dansemusik jeg elsker. Som sangskriver har jeg en ustoppelig trang til at beskrive alt med ord”.

Helene Tungelund

Om bandet og hendes nyeste udgivelser fortæller hun: ”Mit band Sylfide har i samarbejde med to folkedansere netop udgivet denne livesession, der er en gammel rheinlænder tilsat ny lyrik (link nederst). Fænomenet ses også i jazzmusikken, hvor instrumentale melodier efterfølgende er blevet tilsat lyrik, men her er melodiernes dansante udtryk med tiden blevet udvisket. Det synes jeg også er ret interessant”.

Foruden Helene Tungelund spiller Jonathan Fjord klaver, Emil Nielsen er med på bas, og som fjerdemand er det violinisten Jonas Clausen. De to unge dansere er Ane Drewsen og Marie-Louise Schelde Handberg.

Helene Tungelunde siger videre: ”Jeg valgte at skrive bacheloropgave på konservatoriet om netop sammenhængen mellem lyrik, dansemusik og melodi. I forbindelse med dette lavede jeg et interview med forfatter og sanger Jeppe Brixvold. Han er bosat på Fanø og spiller med Peter Uhrbrand i Det Yderste Hav, hvor han har sat tekst til nogle af de gamle sønderhoninger. Det var en virkelig fin samtale om tradition og fornyelse, som jeg måske også kunne bruge”.

En opgave på musikkonservatoriet betød, at Helene fik sat gang i sangskriveriet. Så nu er bandet klar med deres livesession ”Manden og Månen”, der forener folkedans, nyskrevne ord og gamle spillemandstoner.

”Folkemusik, sang og dans har altid hørt uadskilleligt sammen, lige fra sanglege og børnesange til de lange episke folkeballader. Oftest er teksten blevet foreviget på skrift, mens vi har måttet gætte os til hvordan musikken har lydt”, forklarer hun videre.

Og da Helene blev træt af at stå på sidelinjen som sanger, når der skulle spilles op til dans, gav hun nogle af de adskillige hundrede år gamle melodier nye ord. Herefter fulgte en del overvejelser om, hvorvidt hum kunne tillade sig at sætte sine egne ord og erfaringer i forbindelse med en folkeligt overleveret tradition, og om der findes en balance mellem det traditionelle og moderne samt det personlige.

I Sylfides nye video ses bandet siddende i en stor sal, mens to unge folkedansere danser rundt om i tæt omfavnelse. Den traditionelle melodi har samme sving og dans som en dansk Schottisch, men har samtidig det melankolske. norske tonesprog, der minder om mørke skove og mytiske væsner.

”Netop menneskets mørke siders manifestation i naturen, som det ses i mange folkeballader, var udgangspunktet for denne tekst. Men for at give den en moderne og mere håbefuld slutning end de

fleste ballader, har jeg dog valgt at lade hovedpersonen slippe fri af det mørkes kræfter og tage sin skæbne i egne hænder”, slutter den unge sanger/sangskriver.

https://www.youtube.com/watch?v=7g0GrV0yqC8