Lørdag 2. december fejrer den københavnske musikforening jubilæum, og det gør den med ikke mindre end tre navne på plakaten: Norske Rygir, danske Fin Alfred Larsen sammen med sønnen Morten Alfred og det nordirske band Na Leanaí. (øverste foto) Med disse navne viser foreningen sin store musikalske alsidighed, sådan som den har gjort siden starten i slutningen af 1997, hvor en lille gruppe folkemusik-ildsjæle og spillefolk etablerede den. Jubilæumsaftenen foregår i kulturhuset KU.BE, Dirch Passers Alle 4.

Morten og Fin Alfred Foto: Per Dyrholm

Musikforeningen fik navnet Copenhagen Folk Club, og målet var at tilbyde både dansk og international folkemusik af høj kvalitet, ligesom det var vigtigt at skabe en scene for de mange forskellige folkemusikbands og -solister, der passerer igennem hovedstaden i løbet af året. Siden da har klubben afholdt koncert mange gange hvert år på skiftende spillesteder i byen, især på Metronomen, Bartof Cafe, Bartof Station og KU.BE. Martin O’Hare har været formand gennem alle årene, og han, bestyrelsen og foreningens medlemmer har med Copenhagen Folk Club sat deres præg på hovedstadens musikscene.

Selvfølgelig skal jubilæet fejres godt og grundigt, og det bliver det med tre meget forskellige navne. Rygir fra Norge indleder aftenens program kl. 20.00 (dørene åbnes en time før). Trioen går efter en stor, rå lyd, som de skaber med Stig Helgeland på hardangerfele/fele (violin), Torbjørn Grindheim på 12-strenget guitar/vokal og Jonny Guddingsmo på cajon/percussion. Norsk musik er altid blevet spillet til både bryllupper og begravelser, og for Rygir handler det om at formidle energien i musikken, uanset om den er baseret på glæde eller sorg.

Den prisbelønnede folkesanger Fin Alfred Larsen har mange års erfaring og et kæmpestort repertoire. Sange af alle slags som han har samlet, siden han var 10 år gammel og fik en banjo af sin mor. Hun lovede ham en krone, hver gang han lærte en ny melodi. En god betaling dengang tilbage i 1949, så det blev til mange melodier. Han synger på dansk, og sangene kan være både finurlige, sjove, alvorlige og om alt fra håndværkere, soldater og søfolk til landarbejdere, klunsere, kærestepar og egentlig os alle sammen. Fin tager sønnen Morten Alfred Høirup med på guitar, og det kan man da godt forstå. Morten er også en af ildsjælene i Copenhagen Folk Club og i det hele taget på den danske folkscene.

Jubilæumskoncerten rundes af med Na Leanaí. Navnet betyder “Børnene” på irsk, og det er valgt, fordi bandets medlemmer er børn af den berømte The Sands Family, som har turneret med irsk musik siden 1970. Na Leanaí begyndte i 2014 og har skabt deres egen internationale karriere med et repertoire, som består af en charmerende blanding af viltre dansemelodier og smukke flerstemmige sange på både irsk og engelsk.

Na Leanai består af Sorcha Turnbull, Eimear Keane, Ryanne Sands, Moya Sands og Fra Sands, døtre og søn af hhv. Anne, Ben, Tommy og Hugh Sands. Musikken spiller de på violiner, fløjter, guitar og percussion. De har vakt jubel på Skagen Festival og er pt. på turné rundt i Danmark. Blandt de mange navne, der har spillet i Copenhagen Folk Club, er Frankie Gavin & De Dannan, Pure Irish Drops, Phønix, Svøbsk, Dwight Lamb Band, John Spillane, Yves Lambert Trio, Baltic Crossing,  Groupa, Rannok (DK), Nuala Kennedy Band og  mange flere.