musikfilmSom eneste biograf i landet fokuserer biografen i Filmhuset i København på musikfilm en uge om året, ja faktisk i hele ni dage med mere end 25 film & events. I år er tredje gang, og den lagde ud lørdag eftermiddag med en gratis forevisning af den helt nye BBC-produktion ”The Kate Bush Story: Running Up That Hill”. Om aftenen kunne man se både en dokumentar om Johnny Winter og den dejlige film, jeg så: ”Good Vibrations”, der foregår i Belfast i de barske 1970’ere og 80’ere med punkmusik som det overraskende fede lydspor.
Søndag aften 8. marts kl. 19.15 vises filmen ”Patti Smith: Dream of Life”, der vises to gange, nemlig igen fredag d. 13. kl. 21.45. Hele ugen er spækket med en række nye dokumentarer om kunstnere, epoker og fænomener i mange genrer samt nogle restaurerede klassikere og glemte eller genfundne perler fra ind- og udland. Har man tid og råd (80 kr. pr. film) kan man opleve alt fra beat, blues, rock, electronica, soul, jazz, hiphop, klassisk og heldigvis da også folk.

Tirsdag aften kan du tage med på en to uger og 3000 miles lang rejse i et folkevognsrugbrød med fire folk bands. Med Mumford & Sons’ Ben Lovett som manager kører britiske Ben Howard, The Staves og Bear’s Den sammen med den amerikanske singer songwriter Nathaniel Rateliff fra Austins SXSW Music Festival mod nord, spiller overalt fra klubber til kaffebarer og charmerer deres publikum med hjertegribende vokalharmonier og strengeleg. En moderne tour på den gammeldags måde, som efter sigende rullede lige ind i sjælen på London Film Festival. Og et lille OBS: Når man henter sin billet til denne film, ”Austin to Boston”, får man automatisk en fribillet til Gene Clark-filmen ’The Byrd Who Flew Alone”, der vises lørdag den 14. marts.

Tirsdag aften kan man i øvrigt også se en forlænget og restaureret udgave af ”The Rolling Stones Charlie Is My Darling”, hvor de unge Stones-drenge er på weekendturné i Irland kort tid efter deres store gennembrud ”(I Can’t Get No) Satisfaction”; Som optakt til den film får man ovenikøbet ”Get Yer Ya Ya’s Out” – en optagelse af gruppen i Madison Square Garden i 1969. Sikke en aften!!

Som afslutning på festivalen søndag aften (15. marts) vises filmen ”Pete & Toshi Get A Camera” – det musik-antropologiske projekt, som Pete Seeger lavede på en jordomrejse, efter at han i starten af 1960’erne var blevet blacklistet af The House Committee on Un-American Activities og derfor ikke måtte optræde offentligt. Den berømte folkemusiker lod sig ikke kue, men kastede sig i stedet over projektet, hvor han bevæbnet med et 16mm kamera sammen med sin kone Toshi og børn tog på jordomrejse og dokumenterede musiktraditioner fra Sydstaterne til Israel, fra Japan til Polen, fra Fiji til Sovjetunionen.

Men inden da kan du komme til Monterey Pop, se portrætter af saxofonisten Sonny Rollins og trompetisten Chet Baker, tilbringe en hel aften med Björk, se gammel dokumentar om Steppeulvene, ”Tubular Bells: The Mike Oldfield Story” eller ”Stop Making Sense” med Talking Heads, der også vises to gange – og meget mere Lørdag eftermiddag er der plademarked (du kan evt. selv nå at få en gratis stand) med musikquiz kl. 14, og ugen byder også på levende musik. Personligt har jeg lyst til at opleve det meste, hvis ellers man ikke lige havde et par andre ting at tage sig af. Men tirsdag aften – der har jeg billet til både en spændende folk-rejse og til Rullestenene i unge, smukke udgaver!
www.cinemateket.dk