Efter tre udgivelser, hvor man uden at ryste på hånden kunne sige ”alle gode gange tre”, var det spændende at lytte til Zenobias fjerde album udelukkende med egne kompositioner. Og enhver betænkelighed blev manet helt i jorden fra første strofe af ikke mindre end 16 numre med godt 48 minutters velklingende spilletid med skønne danske tekster og nye melodier. Titlen på albummet er alt for beskeden “Blot en ild” nej, det er et flammehav af at enestående tekster og melodier, som trioen kan være mere end tilfredse med, og den ild brænder ikke ud foreløbig.

cd zenobia nyTeksterne til 10 af melodierne er forfattet af sangerinden Louise Støjbergs mand Martin Rauff, og det må være passende at slå fast med syvtommersøm, at hans tekster rammer hovedet på de førnævnte søm! Der er nostalgi, minder, vemodighed, håb, stille glæde og ikke mindst eftertænksomhed i hans overflødighedshorn af fantastisk poetiske tekster, som man nemt kan forholde sig til. Mange af teksterne handler om noget fra dagligdagen, som man måske ikke lige går og tænker til hverdag, men som Martin Rauff fortræffeligt skildrer.

Benny Holst har skrevet et enkelt nummer, ”En rose og en tjørn”, som Mette Kathrine Jensen Stærk har sat en smuk melodi til. Hun står også bag to af de tre instrumentalnumre på albummet. Charlotte Støjberg lader elegant fingrene løbe hen over klaverets sorte og hvide tangenter med et velklingende resultat til følge på alle numrene.

To af melodierne er kendte, danske sange, som Mette Kathrine Jensen Stærk har givet nye melodier. Det gælder således ”I Danmark er jeg født” af Henrik Rung fra 1850 med tekst af H.C. Andersen og Carl Nielsens ”Den Danske sang”, hvor teksten er forfattet af Kai Hoffmann i 1924. Harmonika-virtuosen Mette Kathrine Jensen Stærk har i alt skrevet 12 melodier på det dejlige album, mens Charlotte Støjberg har skrevet melodien til ”Sommersang om valmuer”. Louise Støjberg har også bidraget med et par melodier, bl.a. til den gribende beretning om de ”moralsk defekte kvinder” på Sprogø. Det er titlen på sangen om ca. 500 piger, der i perioden 1923 til 1961 led den triste skæbne, at blive interneret på øen i Storebælt, som vi nu om dage suser hen over. Men dengang var den nærmest umulig at flygte fra, så man måtte blive, indtil det var ”moralsk ansvarligt” at prøveløslade dem. På samme tid blev udviklingshæmmede mænd sendt til Livø, hvilket også er nævnt i sangen, som maner til eftertænksomhed, og hvor både tekst og melodi får nakkehårene til at rejse sig.

”Blot en ild” er et album, man vil nyde at lytte til gang på gang. Lige fra den ovennævnte beretning via en munter fortælling, om hvordan ”en fjer bliver til fem høns” i sangen ”Gale onsdag”, der har baggrund i en virkelig hændelse i 1848. Passende bliver albummet lukket med en vuggevise (titlen er simpelt hen ”Vuggevise”!), hvor dagen slutter fortrøstningsfuldt og med håb for morgendagen.

Albummet er et eldorado af både filosoferende og sigende tekster til fine melodier, og med Louise Støjbergs smukke stemme hængende i ørerne lang tid efter, at man har slukket for cd-spilleren. Foruden dette album har Zenobia også markeret sit 10 års jubilæum ved at udgive en sangbog med noder.

Forside

GO’ Danish Folk Music: http://www.gofolk.dk/