Da Evert Taube døde, sagde Niels Hausgaard spontant fra scenen, at nu var Nordens største visedigter gået bort. Den gamle visemester, Evert Taube (1890 – 1976), holder endnu og har også appel til yngre kræfter. Det demonstreres af de begavede musikere, der udgør sekstetten Rosor och Tulpan. Gruppen fejrer sit 10 års jubilæum, men det er – mærkeligt nok – først nu, at den får sin pladedebut.
Den lange ventetid skyldes næppe, at musikerne først skulle lære akkorderne. Hver især har de seks nemlig igennem de sidste 20 år været helt fremme i skoene på den danske jazzscene, og deres Facebookside indeholder en times dejlig koncert fra deres optræden på Copenhagen Jazz Festival 2014. https://vimeo.com/130285077.
Stilen er tilbagelænet, afdæmpet og jazzet med et stort stænk tango iblandet. Med Taubes langvarige argentinske ophold i årene før 1. Verdenskrig i baghovedet, passer netop tangostilen fint. Sangene om kærlighed, rejser og natur er tydeligvis evigtgyldige, og de bliver her fortolket med både respekt og nyskabende nysgerrighed. Sekstetten består af Qarin Wikström/sang, Simon Toldam/harmonika, Mark Solborg/guitar, Stephan Sieben/guitar, Henriette Groth/klarinet og Anders Banke/basklarinet.
Kombinationen er flydende honning i øregangene, og det er ikke mindst de to klarinetters fortjeneste, for de sikrer et fint forsiret bagtæppe af vellyd. Basklarinet! Jeg anede dårligt, at en sådan eksisterede, men den gør sig ualmindeligt godt på pladen.
Den svenske nationalskjald Evert Taube nåede at udgive 50 bøger og indspillede næsten 200 sange. Hans musik og tekster har haft en stor indflydelse på den svenske visekulturarv, og hans viseskriverkunst har også vakt stor genklang i de andre nordiske lande med viser som f.eks. “Min älskling” og “Änglamark”. Der er en fejring af livet, kærligheden og naturen i det meste af Evert Taubes musik og tekst.
Der er 11 skæringer på pladen, og de fleste tilhører Taube-elskernes klassiske favoritter. Svært er det at fremhæve nogle fremfor andre, men blandt de mere ukendte synes jeg, at Västenvind gør sig godt og samtidig demonstrerer, at sekstetten også behersker harmonisang.