Musiker og komponist Peter Abrahamsen har været vidt omkring i sin lange karriere, der begyndte helt tilbage sent i 1950’erne, hvor den purunge Peter var rockstjerne – en af de første i Danmark. Han har indspillet et stort antal plader og CD’er, hvoraf en del har taget udgangspunkt i digte og digtere, hvis ord han har sat i musik. Netop nu er han aktuel med udgivelsen ”Hvem rider gennem midnatsregn. Peter Abrahamsen synger Nis Petersen”.

Sangene er baseret på 10 digte af Nis Petersen (1897-1943), og det er smukke melodier, de har fået. Jeg hørte dem ved den releasekoncert, som Peter Abrahamsen gav sammen med Sidse Holte på vokal og ukulele søndag eftermiddag 5. maj i Litteraturhuset i Nybrogade, København. Det var en hyggelig og stemningsfuld koncert, hvor de to fremførte CD’ens numre. Abrahamsen kaldte den sin ”tredje generalprøve”. For som han sagde, så er det noget helt andet at præsentere sine sange første gang for et publikum end det er at sidde hjemme ved køkkenbordet og gennemsynge dem for sig selv og familien, og de sad ikke helt fast endnu.

På pladen er sangene garneret med flere instrumenter, og det gør naturligvis slet ikke noget at genhøre sangene på CD, hvor Peter Abrahamsen foruden Sidse Holte har en række dygtige musikere med: Christian Søgaard/harmonika/piano, Ole Bendix/guitar/dobro/steelguitar, Bo Liengaard/kontrabas/elbas/ukulele, Kåre Lind/fløjte, Kristian Lassen/trommer, sønnen Albert Glahn-Abrahamsen/cahon/sticks/spoons og Torben Kjær/piano på ”Rødtop”. Alt i alt et smukt samarbejde, som også Flemming Rasmussen fra Sweet Silence Studios er en vigtig del af.

Peter Abrahamsen fortæller, at digtene valgte ham: ”Nogle gange kan man se en lyrikers værker igennem og derfra vælge nogle ud. Men det her føltes anderledes. Jeg læste Nis Petersens samlede digte og hørte simpelthen 10 af dem kalde på mig. De sagde mig noget, der ramte lige ind i min egen virkelighed og i mine overvejelser om livet i dag. Nis Petersens beskrivelser vækker genklang, fordi de taler til underbevidstheden”,

Det var en af sangerens fans, der sendte ham digtet ”Rødtop”, som inspirerede ham til at se nærmere på Nis Petersens digte. Denne skrev helt frem til sin tidlige død som 46-årig i 1943. Nu er ”Rødtop” ude som single, og Abrahamsen håber, at den rammer Dansktoppen. Nis Petersen er forfatter til romanen ”Sandalmagernes Gade” og har digtene ”De små børns smil” og ”Forlad os vor skyld” er i Højskolesangbogen (sidstnævnte er med på CD’en). Han er også kendt for ”Når kirsebærtræerne blomstrer”.

Om Nis Petersens sprog skrev den kendte litteraturanmelder Hans Brix i 1945: ”Hans Sprog er lava, nyligt størknet: Det gløder under skorpen”. Og ”Der var af naturen gemt noget stærkt, tungt, farligt i Nis Petersens sind. Han var ubændig i sjælen, hans bryst var sæde for en smertende, konstant uro”. Hans fætter, digterpræsten Kaj Munk, sagde om Nis Petersen ved begravelsen i 1943: ”Mange Gange, når jeg har læst ham, har jeg tænkt, at hans talent er dobbelt så stort som mit”.

En fin samling sange er det. Jeg kan bedst lide de langsomme kompositioner som f.eks. ”Trætte Mænd” og ”Fossen”, og at Sidse Holtes fine stemme pryder nogle af sangene, gør sangene smukkere. Det er ikke mindst som komponist, at Peter Abrahamsen har sin force – foruden sit afslappede nærvær og et helt livs erfaring som musiker.

Foto: Lisbeth Holten. Coverdesign: John Ovesen. Udgivet på Exlibris.

www.peterabrahamsen.dk

www.exlibris.dk