CD Nordens ToneKvartetten Nordens Tone har udsendt deres andet album. Ligesom på det første kan man glæde sig over, at det atter er lykkedes at få tre dygtige jazzmusikere til at mødes musikalsk med sangerinden Jullie Hjetlands nordiske folkemusikalske elementer og genrer i kompositioner og arrangementer.

Åbningsnummeret er hentet i Norge, hvor Middelalderballaden og folkevisen ”Jeg lagde meg så silde” bliver smukt præsenteret af Jullie Hjetland, mens de tre dygtige musikere akkompagnerer hende, både sammen og hver for sig.

Det er en gennemgående linje i Nordens Tone, at de tre musikere ind imellem spiller solo med Jullie Hjetland og alligevel er så sammensvejset en enhed, at de melankolsk stilfærdige toner smelter sammen i smukke kompositioner, f.eks. i ”Ajö”, som sangerinden selv har skrevet. Måske den smukkeste sang på albummet, hvor man også kan nyde pianisten Pojken Flensborgs diskrete og alligevel iørefaldende leg med tangenterne. Ligesom bassisten Torben Bjørnskov her demonstrerer sit høje niveau, som han også tydeligt giver prøver på i ”Ge mig en dag”.

Kvartetten giver også deres fortolkning af den færøske komponist og sanger Hanus G. Johansens ”Saknar” og her kan man igen nyde sangerinde og pianist i et smukt parløb. Ligesom svenske Evert Taubes ”Nocturne” elegant. Hans Mydtskovs saxofon begynder og slutter flere numre, og han forstår kunsten, at fravriste sit instrument dets inderste toner og bruger saxofonen fuldt ud både traditionelt og finurligt.

Den islandske ”Krummavisur”, der handler om en ravn, som man tidligere har hørt i mange forskellige udgaver, men får nyt liv i en jazzpræget version. Her viser hele kvartetten deres store musikalske styrke i et imponerende kraftfuldt nummer. Der er også blevet plads til den klassiske børnesang ”Solen er så rød, mor” med tekst af Harald Bergstedt og komponeret af Carl Nielsen. Igen i Nordens Tones eget musikalske genrebillede med en blanding af det bedste fra folk, viser og jazz.

Jullie Hjetland slutter albummet med at synge a cappella. Hun fortolker den norske salme ”Jesus gør meg stille”, og når den slutter, bliver der stille, så eftertænksomheden kan indfinde sig efter at have lyttet og nydt albummets 12 numre.

http://www.nordenstone.dk

Gateway music