Genforeningsåret lakker mod enden, men derfor er det ikke slut på den musikalske front. Tønder-trioen Marskens Guld har udgivet et album med ikke mindre en 16 numre på, som alle har relation til Sønderjylland, 1. Verdenskrig og Genforeningen på en eller anden måde og er fra perioden 1914-1920.

Projektet med udgivelsen blev forsinket af coronakrisen, men nu er den blevet udsendt og hurra for det.

For det er et dejligt album, der både fortæller gode historier og er en nydelse, både tekstmæssigt og melodisk. Trioen består af Halvor Bogh på banjoguitar/bouzuki/mandolin og toradet harmonika foruden vokal, hans datter Maja spiller guitar og står for mange vokale godbider, og på harmonika og vokal Gitte Bønning Kristensen. Nogle af sangene er kendte, mens mange er fundet i digte, som trioen så har sat musik til. Flere af teksterne bliver sunget på sønderjysk, som eksempelvis 111118 Blues, en sørgmodig tekst, der handler om, at krigen slutter, men ikke alle kan tro, at den er forbi, akkompagneret af smægtende banjotoner.

Albummets titelmelodi, Det nynner gennem natten, fortæller om dagene efter krigens slutning og er en glædessang. Nummeret Aages Hornpipe er en instrumentalt svingende fejende dansemelodi, der efterfølges af et gribende digt, Fjernt har dine sønner Danmark, der er skrevet i to omgange af en lærerinde. Hun blev påvirket af en artikel i avisen om tabstallene fra verdenskrigen og nedskrev nogle vers på kupevæggen i det tog, hun sad i. Senere blev disse vers offentliggjort af andre, og nogle år senere så lærerinden versene igen og genkendte dem som hendes egne, og så tilføjede hun endnu et vers med en gribende tekst.

Af de kendte numre på CD’en er ”klassikeren” fra det sønderjyske, Det haver så nyligen regnet, og ligeledes kender de fleste sangen om Madeleine med tekst og musik af Martin N. Hansen. Der er også blevet plads til en munter hyldestsang til de engelske soldater, der i 1920 ankom til Tønder, for at holde styr på genforeningsafstemningen. Det fører hen til nummeret Æ afstemningsdav, som på ægte sønderjysk på festlig vis fortæller om glæden ved at stemme landsdelen hjem til Danmark.

Sidste nummer på skiven er et dobbelt sæt instrumentalmusik bestående af en dejlig velspillet vals og efterfulgt af en energisk svingende polka.

Så det er bare at hejse Dannebrog og lytte til de mange dejlige toner og skønne melodier, som trioen har fået ud af deres fortolkninger af mange gamle viser og digte, og forstået at sætte sammen til en nutidig, musikalsk historiesamling uden at det bliver for nostalgisk.