illeborg_nussbaum_coverDuosamarbejdet mellem Laura Illeborg og Channe Nussbaum er resulteret i CD nr. 2. ”Månen ligger på gulvet”, hævder de to, som tilsammen får skrevet og sunget vedkommende og vellydende sange. Illeborg står for teksterne, og hun kan virkelig noget særligt med ord. Nussbaum komponerer musikken og giver de voksne og begavede ord liv på mange forskellige måder. Mikkel Grue, Jonatan Nussbaum Aisen og Søren Mikkelsen, der foruden en masse instrumenter står for teknik og miks, sørger for, at det hele går op i en højere enhed.

 

I min anmeldelse af fællesudspil nr. 1 fra 2012 ”Illeborg & Nussbaum”, kan jeg læse, at jeg faktisk tænker og føler nærmest det samme nu som dengang. Det her ér igen voksne og velskrevne sange fra kvinder med  levet liv og erfaringer i bagagen, og her tænker jeg naturligt nok mest på tekstuniverset. Illeborg skriver om sine tanker og følelser, tiden der går, hvad ser hun lige fra sit vindue, som kan inspirere og vække eftertænksomhed. Om livet. Hun siger meget i et på sin vis enkelt og ukompliceret sprog, men samtidig poetisk-dybt og fyldt med ordfinesser og finurligheder.
”Bare du ville returnere det, du tog fra mig i går, det du sagde du bare sku’ låne, det jeg sagde du ikke måtte få”, skriver hun i ”Kviksølv i dit kølvand”. Eller: ”Men hvis vi får lov at gå tiden ud, og ende som afsluttede kapitler, vil vi love at give det et skud, at være lysets disciple” i ”Aftenbøn” og kærlighedserklæringen ”Jeg ville gå til verdens ende, endda på bare tæer”. Dengang i 12 skrev jeg, at sangene skabte genkendelighed, ”måske især hos kvinder”: Men hvorfor egentlig det? Tanker og tekster om livets gang op og ned og om  kærlighedens, parforholdets og livets aktuelle tilstand er vel også en mandesag.
Duoen spiller forståeligt på det lyse og mørke. Coveret er sort/hvidt, Channe Nussbaums mørke stemme og mørke hår mod Laura Illeborgs lysere stemme og lyse hår lyder virkelig godt, i de bedste øjeblikke næsten som Emmylou Harris. De skriver og spiller musik og tekster med lys i, men også med mørke undertoner.
De to stemmer passer virkelig godt sammen – som fod i hose. Sidste gang skrev jeg som hånd i handske og ja, det er vel det samme. Det betyder ikke, at der ikke er sket noget. Fire år er gået på godt og ondt, men mest godt, lyder det som. Musikken er på toppen med de dygtige og nuancerede musikere, der fortolker og skaber mange stemninger og lag i Nussbaums fine melodier. ”Månen ligger på gulvet” er er charmerende, sympatisk og hjerteligt – i ordets dybeste betydning – udspil, som mange vil tage til sig ved ikke mindst duoens koncerter. Her vil sangene nok stå endnu stærkere, som sange ofte gør live. Tilsammen har Illeborg og Nussbaum udgivet 17 albums i alt – to af dem sammen.