cd bankDen danske rockmusiker og sangskriver, 41-årige Henrik Bank fra Aulum, har ligesom mange andre igennem flere år gået og nedfældet personlige følelser på papir og gemt det væk derhjemme – indtil nu. Det er i sandhed ”poeternes benzin”, han har samlet. Ting, der er mørke, vedkommende og tunge at bære rundt på, og som presser sig på for at blive delt med andre:

Ulykkelig kærlighed, ensomhed, moderens død, hustruens konstatering af sklerose i 2009… Først nu, langt senere, er det hele samlet til en lille plade, en EP, med seks numre. Genren er blød rock med udsyn til countrymusikken. Og pladen er – af alle steder – indspillet og produceret i musikkens Mekka, Nashville i Texas. Produceren bag den meget professionelle lyd er Larry Beaird, som tidligere er nomineret til en Country Music Award og har produceret for Dolly Parton og Billy Dean. Bank, der ellers bl.a. gerne spiller piano, er på CD´en henvist til at være sanger, omgivet af en halv snes amerikanere.

Projektet har selvfølgelig kostet en mindre bondegård. Hatten af for et sådant engagement! Og alle udøvende musikere ved, at lønnen snarere ligger i tilfredsstillelsen ved at have gjort det, mere end den ligger i vellønnede pladekontrakter og guldbelagte veje til musikscenerne. I disse ulve- og Spotify-tider er CD’en efterhånden at sammenligne med en cykel på motorvejen, så ”Need You Tonight” er selvfølgelig også en digital udgivelse, understreger Henrik Bank.

Om forholdet mellem de personlige oplevelser og teksterne siger han: ”Jeg har svært ved at skrive bare ud fra, hvad der kunne være smart at synge – jeg er nødt til at have noget at kunne relatere til. Derfor bliver sangene også tit ret personlige – eller i hvert fald baseret på en personlig oplevelse eller følelse”.

Henrik Bank har en god, fyldig og varm rockstemme. Men måske har Nashville-konceptet, imponerende som det er, bidraget rigeligt meget til, at pladens numre glider ind i den amerikansk-dominerede mainstream-lyd, som er så hyppig, når man zapper rundt i æteren. De engelske ord bliver for let lidt uvedkommende, og de fleste melodier lyder som noget, man har hørt i forvejen. Og som gammel folk-freak kan jeg ikke lade være med at savne mundharmonikaen og banjoen, dér midt i den pompøse jungle af ledsagende instrumenter.

Klart den stærkeste af sangene er i mine øren, Live For Today” – især når den fremtræder i en dansk version med helt nøgne og letforståelige ord som ”En Mening Med Alting”. Men også ”So Many Things Undone” om følelser og tanker i forbindelse med moderens død må appellere til et stort publikum, der har prøvet at miste.

Et modigt projekt, hvis bedste tekster fortjener et stort publikum.