Kvartetten Almune er et af de danske bands, der har forstået at få middelaldermusikken på sporet og bevare de gamle tekster og toner samt givet dem nyt liv.

cd almuneLyden og stemningen, som musikken frembringer, får lytteren til at tænke på markeder, fester i borggården, folkelige bryllupper og meget andet, der har sat musikken i centrum i fællesskabet, måske også ved kirkelige handlinger. Og den svinger klingende af sted med gode rytmer, der passer til kædedans, runddans og andre danseformer, som har været med til at skabe glæde i en måske barsk og hård tidsalder.

Molly Grønhøj sørger med stor oprigtighed og inderlighed for det vokale på de fleste numre, men spiller også bouzouki og nyckelharpe. På den vokale del får hun selskab af Almunes øvrige medlemmer i flere numre. Hans Christian Molbech giver den på tre vidt forskellige instrumenter som fløjte, lur og tromme. Troels Dueholm og Christian Mohr spiller begge drejelire (hurdy-gurdy), mens førstnævnte også spiller bouzouki, mens sækkepiben trakteres af Christian Mohr.

Det ældste nummer, der kan sættes årstal på, er Fol é a desmesura fra 1280, mens flere af de øvrige er fra det 16. århundrede. Der er numre med rødder i Norge og Sverige og et par instrumentale numre, som er med til at gøre albummet varieret. Der er flere sange med latinske tekster, som sikkert har kirkelig baggrund, ikke mindst Vitrum nostrum gloriosum, der gives i en kort messende form.

Bandet præsenterer også et par gamle danske folkeviser, som både er historiefortællende, klangfuldt og musikalsk iørefaldende, og som måske har været tidens ørehængere og samtidigt opfordrer til dansen, der også har været væsentlig i mange sammenhænge.

Almune er et spændende bekendtskab blandt de bands, som optræder med fortidens kompositioner. De har sat deres personlige musikalske præg på numrene, så de giver et levende historisk tilbageblik.

http://almune.dk/