CD-Zenobia

Fra fynske kyster cd med Zenobia

I morgen er det 150 år siden, at Carl Nielsen blev født, og det markerer rootszone.dk med to artikler om den store komponist og musiker, som f.eks. spiller en stor rolle på Zenobias repertoire. Mange spiller hans musik ved enkelte koncerter, men Zenobia har gennem mange år haft hans musik på deres sætliste ved hver eneste koncert. Det fortæller Mette Kathrine Jensen fra trioen om:

”På et tidspunkt for godt fire år siden i “bandbussen” spurgte jeg Charlotte og Louise (søstrene Støjberg fra Zenobia), om de havde tænkt på, at vi ved samtlige Zenobia-koncerter altid havde spillet mindst ét Carl Nielsen-nummer! Det havde de ikke været så opmærksomme på, men det havde alligevel vakt vores interesse og opmærksomhed på Carl Nielsen, og vi fandt flere og flere af hans viser og salmer. Efter vi havde lavet vores anden cd, ”I vintermørkets hal”, som består af vintersange, gik vi og tænkte på, om vi skulle lave en sommer-cd”.

Men vi havde faktisk mere lyst til at dykke dybere ned i Carl Nielsen. Så vi lavede en liste med 17 Carl Nielsen-sange, som vi fik indspillet hen over sommeren 2012, og i maj 2013 udkom vores cd “Fra fynske kyster – Zenobia spiller Carl Nielsen”.

Mette Kathrine Jensen

Mette Kathrine Jensen

Men det er ikke kun blevet til et album med Carl Nielsen-tekster og kompositioner. Zenobia er også med til at udbrede hans musik for skoleelever over det meste af landet. Mette Kathrine fortæller:

”Carl Nielsen har fyldt mere end en cd. I 2011 begyndte vi at spille “Carl Nielsen i børnehøjde” ved vores skolekoncerter – og dem har vi spillet 124 af ind til videre. Vi har spillet Carl Nielsen i salmebogen – en børnekirkekoncert – og vi har spillet koncerter udelukkende med hans musik. Desuden har vi ved “almindelige” koncerter ofte lavet en årstidsafdeling og så en Carl Nielsen-afdeling.  Vi glædet os altid til at spille ham, for der er en lethed og alligevel en dybde i Carl Nielsen, som gør mennesker i alle aldre glade. Og den glæde og det fællesskab har været benzin for Zenobia til at fortsætte. Som drengen, der glad kom ud til os inden en skolekoncert og med en meget falsk stemme i nedadgående retning spurgte, om ikke vi spillede “hvem sidder der bag skærmen” (og første linje i Jens Vejmand går jo som bekendt op og ikke ned”.

Der følger mange oplevelser med Carl Nielsen-musikken: ”Vi havde et projekt med tosprogede børn i indskolingen i Kolding kommune, hvor vi fik dem til at græde, første gang vi spillede Jens Vejmand.  Den næste gang vi spillede der, ville de gerne vente udenfor, til vi havde spillet den. Eller samme sted, hvor en dreng spurgte “Havde han virkelig gamle ben?” Ja, det havde han jo…. “Jamen hvorfor hjalp man ham ikke”? Jamen der var ikke så megen hjælp den gang.  “Dét skal jeg huske!”

Men det er ikke kun børn og unge, der nyder Zenobias Carl Nielsen-repertoire: ”Ældre mennesker er så taknemlige for de viser, som de selv sang som børn. Vi har også nydt den brede vifte, som Carl Nielsens barndom og ungdomshistorie udfolder. Vi spiller børnesange, vi spiller numre efter hans far Niels Malers nodebog, Louise spiller gerne trækbasun til folkemusiknumrene (Carl Nielsen spillede basun i militærorkestret), og vi optræder nogle gange med forskellige kor. For Carl Nielsen har komponeret mange sange, som er meget velegnede som kormusik”, fortæller Mette Kathrine Jensen og med et smil på læben tilføjer hun: ”Hans klassiske værker lader vi dog andre om”.

Zenobia

Zenobia

Et band, der er så dedikeret til Carl Nielsens musik, skal vel markere hans 150 års fødselsdag med netop hans musik? Mette Kathrine svarer: ”Hvad vi skal lave på hans fødselsdag? Vi skal drikke champagne og spise god mad og ellers tidligt i seng. For den dag har vi faktisk fri! Men dagene op til og dagen efter skal vi spille.  Indtil 9. juni har vi spillet 63 Carl Nielsen-koncerter i 2015, så det bliver nok helt rart at have en hyggelig friaften”.

Hun løfter sløret for, at der sikkert kommer flere Carl Nielsen-sange i fremtiden. Bandet vil kigge nærmere på et par julesange, men bandet pønser også på flere af deres egne kompositioner i fremtiden. Det har der ikke hidtil været plads på repertoiret til.

http://zenobia.nu/om/