Den aarhusianske festival er klar med et fyldigt program for ugen, der løber fra lørdag 25. september og slutter lørdag 2. oktober. Programmet åbner med en børneforestilling i Skt. Lukas Kirke, hvortil der er gratis adgang. Her kan man opleve ”Engle” i tre dele med Anja Præst på klarinet og basklarinet, Maren Hallberg på harmonika og Tine K. Skau på fløjte og andre blæseinstrumenter.
Festivalen afsluttes med to arrangementer d. 2. oktober i henholdsvis Stakladen med kvintetten The Country Side of Harmonica Sam og i Gellerup Art Factory, hvor det er den spansk-danske kvartet Atika, der sørger for underholdningen. Og indimellem har man bl.a. kunnet opleve Mette Kathrine Jensen Stærk, Mads Hansens Kapel, Molde, irske Inver samt deres landsmand Richard Farrell, og de to dansk-svenske trioer Rå og Fyri.
Formanden for Aarhus Folk Festival Helene Tungelund fortæller om foreningens visioner for festivalen: ”Nu har vi jo haft god tid til at tænke over, hvad vi ville byde på i år. Vi har fået et par unge nye kræfter ind i bestyrelsen og vil forsøge at styrke udbredelsen af folkemusikken i Aarhus. Det er da dejligt med et trofast publikum, men det vil være godt at få flere unge med”.
”Vi vil gerne samle de forskellige folkemusiktiltag, der er i og omkring Aarhus, og så få samarbejder i gang med nye spillesteder, måske nogle cafeer, som normalt ikke beskæftiger sig med folkemusik, men få dem gjort interesseret og præsentere det for dem. Eksempelvis ved at foreslår en musiker/band til spillestedet, der netop passer til deres sted og publikum. Som et godt eksempel har vi haft en række koncerter på Aarhus Ø på Street Coffee, hvor vi er kommet ud til deres musikglade publikum, der er ret åbne over for ny musik i deres lækre lokaler på havnen. Så der har vi prøvet at booke nogle yngre musikere, som også vil fortælle om traditionerne og om, hvad det betyder for dem. Uanset hvilken tradition det så er, som interesserer dem. Det bliver vores opgave at føre dem videre i rejsen til den egentlige folkemusik. Sidste år havde vi Maskineri på besøg, hvor vi fik dem til at fortælle specifikt om traditionerne med en efterfølgende workshop”, siger Helene Tungelund og fortsætter:
”Vi håber, at flere og flere kommer til at kende til festivalen, og få deres eventuelle fordomme om folkemusikken taget op til revision. Mange tror måske, at det hele foregår meget ensidigt og pænt, så derfor har vi frække skæmteviser på programmet ved en sangworkshop med Mette Kathrine Jensen Stærk, der vil præsentere frække og forbudte folkesange for publikum i Ungdomskulturhuset 27. september (på det gamle Amtssygehus). Og så håber vi, at der kommer nogen fra universitetet. På Radar 30 september håber vi også at få både unge musikere og publikum fra bl.a. gymnasiet til at lytte og snakke med musikerne om, hvorfor de spiller folkemusik, tale lidt om kulturarven og den politiske indvirkning på musikken. Og igen lidt om traditionerne og få samlet forskellige folk til at debattere og komme med input om kultur og traditioner”.
Vi håber, at der både kommer yngre og ældre interesserede, da det jo netop er så unikt, at der kommer folk fra alle aldre til folkemusikken”, fortæller Helene Tungelund videre. Hun står selv for en koncert i Langenæs Kirke d. 28. september og vil her vise, hvordan folkesange og salmer har påvirket hinanden.
Lukaskirken står også for et par arrangementer ligesom Fairbar og Stakladen. Og så er der et helt specielt aftenarrangement i Botanisk Have søndag d. 26. kl. 18.00, ”Aftenfred”, hvor man mødes ved indgangen til Den Gamle By og går en tur sammen og oplever at møde smukke, nordiske ko-klokkesange i landskabet. Det kaldes kulning i Sverige og er en kommunikationsmetode tilbage fra oldtiden for at hidkalde kvæget, og den blev særlig brugt i Sverige og Norge. Projektet bygger på danske kulturminder, kilder fra vikingetiden, oldtidslevn, musikhistorie og kvindernes historie. Med kraftige sangstemmer og måske enkle instrumenter bliver vi ført tilbage til naturen.