Årets Helge er den mindepris, som blev indstiftet og opkaldt efter musiker, organisationsmand og meget andet, Helge Arildsø, da han døde alt for tidligt i 2014. Han var aktiv i folkemusikken, med i mange udvalg og gjorde et stort arbejde for unge musikere. Som aktiv musiker spillede han senest i bandet FolkZone.

Barbro

I år er fire sangskrivere nominerede. Det er Barbro, BishBusch, Kristian Bach og JUMA, og den heldige prismodtager får foruden æren og statuetten muligheden for at spille en række koncerter på danske spillesteder og festivaler. Det er et akademi/en priskomité bestående af markante personer på den danske folkemusikscene, som hver især har givet deres bud på årets prismodtager af Årets Helge.

Den er nået frem til fire kandidater, som skilte sig mest ud og ”som viser lovende takter både musikalsk og lyrisk, viser socialt engagement og som vil have særligt gavn af at modtage prisen”. Det nyetablerede akademi ønsker at bidrage til en debat om, hvad folkemusik er i 2022. Hvilken betydning har det for folkemusikere, at de med deres tekster forholder sig til verden omkring sig, og hvor går grænsen for hvornår, noget kan kategoriseres som folkemusik?

“Barbro nomineres for sit arbejde med at modernisere den nordiske vise- og sangskrivertradition. En hudløst ærlig sangskriver med en rørende stemme, og et udtryk, der når dybt ind bag paraderne hos både publikum og anmeldere”.

“Kristian Bach (øverst foto) er folkesanger af hjertet. Hans klare stemme og fængende melodier går rent ind og lejrer sig, så man kan ikke lade være med at nynne med. Genren er dansksproget singersongwriter med rødder i folk og country med tråde til den danske visesangstradition”.

BishBusch

BishBush aka Søren Buschmann Friis skriver og synger på dansk, og han vil noget med det danske sprog, er bevidst om traditionen, men har også tydelig lyst til at lege og eksperimentere med både ord og musik, der trækker på flere genrer”.

JUMA udviser musikalsk nysgerrighed, socialt engagement, forståelse for kulturelle traditioner og musik, og overskrider enhver forhindring, som sætter grænser for, hvad der kan smelte sammen. Det er på én gang traditionel og kontemporær folkemusik og vil rykke ved forståelsen af, hvad folkemusik er, og hvilken rollevores nationale identitet spiller i en globaliseret hverdag”.

Juma

Nye kræfter står nu bag Årets Helge. Kunstnerisk leder på Skagen Festival Svend Erik Larsen var dog med før; kunstnerisk leder af Tønder Festival Maria Theessink, forfatter og musiker Lars Emil Foder, kunstnerisk leder i Maskinhallen Jens Ole Hvid Amstrup, Anne Grethe Kamilles fra Musik over Præstø Fjord, projektleder Anders Ovesen fra ROSA, musiker Marc Facchini og formand for Foreningen Årets Helge, MC Hansen.

De to sidstnævnte takkede på opfordring ja til at træde ind i en ny bestyrelse sammen med allerede siddende Svend Erik Larsen. De tre udgør i første omgang bestyrelsen og vil sammen med akademiet arbejde på at forløse foreningens potentiale og udvikle på de muligheder, det skaber for prismodtagerne at modtage prisen.

Sidste år modtog Stine Klingsten Årets Helge og dermed muligheden for at spille på diverse festivaler og spillesteder i løbet af året. I år vil modtageren kunne optræde i Slagelse Musikhus, på Tønder Festival, Skagen Festival, Folk i Hønsehuset, Sange i Skoven, Richter Roots, Musik over Præstø Fjord, Strib Vinter Festival, SPOT Festival og Maskinhallen. Modtageren bliver offentliggjort efter påske medio april.