Celtic Connections – den store, skotske vinterfestival i Glasgow – er fuld gang, og nu med 30 år på bagen spiller den på alle måder enorme festival igen med mange daglige og stjernespækkede koncerter i 18 dage i træk. Festivalens længde er der aldrig givet køb på. Kun er det sådan, at ugens første par dage som regel har færre koncerter end hen imod weekendtider. Her er en kæmpe variation af spillesteder over hele byen, dog med den smukke, store koncertsal, Glasgow Royal Concert Hall, som hjertet i det hele.

Det var netop her, at ideen om at etablere en vinterfestival opstod og blev en realitet fra 1994. Tanken var og er så absolut stadig at fejre og hylde keltisk musik og anden trad, folk, roots, country, americana, indie, blues, fusion, world music (fra diverse lande) og anden relateret musik. Musikken fletter sig sammen, interagerer og ”connecter”. Men det var også for at skabe mere opmærksomhed på Glasgow og byens rige musikliv ude i verden – i denne kedelige første måned af året. Missionen er lykkedes, og det gik faktisk ret hurtigt. Celtic Connections er vokset år for år ud over alle grænser både mht. størrelse, genrer og popularitet.

En af dette års helt vilde sensationer er koncerten i aften d. 22. januar i netop den store koncertsal, GRCH, og det er selveste The Bothy Band (øverste foto), som går på. Det er første gang siden 1979, at det sensationelle, irske band igen spiller sammen. Bothy Band blev dengang skelsættende for den irske musik og kom til at betyde alverden for den vigtige folk revival, som var i gang. Traditionel musiks betydning voksede og knopskød, og musikken er stadig spillevende. Celtic Connections med sine 300 events i løbet af festivalen og ca. 1200 musikere fra mange lande på scenerne i løbet af de to en halv uge er et af beviserne.

The Bothy Band havde dengang fem fantastisk succesfulde år, før de takkede af. Men musikerne gjorde det absolut ikke. De er hver især fortsat i mange sammenhænge og har store karrierer. På scenen i aften står Donal Lunny/bouzouki, Matt Molloy/fløjte, Paddy Keenan/uilleann pipes, Paddy Glackin/fiddle, Kevin Burke/fiddle og Triona ní Dhomnaill/keyboard.

To af de oprindelige medlemmer, Tommy Peoples og Mícheál Ó Domnaill, lever ikke mere, men med bandet i aften kommer guitaristen Seán Óg Graham.

At de nu spiller sammen på CC skyldes, at de legendariske musikere mødtes, fordi irsk TV i efteråret ønskede at lave en dokumentar om bandet. Det gik så glimrende, at musikerne efter mange invitationer tidligere fra CC endelig besluttede sig for igen at spille en fuld koncert sammen. Det bliver helt sikkert et brag af en koncert (og hvem ved, måske ikke den eneste? Og det er da bare vildt ærgerligt ikke at være med.

På linket kan du se de mange flere koncerter, der finder sted på Celtic Connections til og med 4. februar. Stay connected!

www.celticconnections.com