Det engelske band Fairport Convention stod første gang på scenen den 27. maj 1967, og det er blevet og bliver fortsat fejret i hele 2017. Ikke mindst på bandets egen festival, Fairport Cropredy Convention, i dagene fra 10. til 12. august. Her går sanger og guitarist Simon Nicol på scenen som den eneste fra det oprindelige band – dog tæt fulgt af Dave Pegg. Men udover dem samt Ric Sanders, Chris Leslie og Gerry Conway kommer nogle af bandets mange eksmedlemmer: Richard Thompson, Iain Matthews og Ashley Hutchings, som alle har været aktive og succesrige musikere siden, og ligeledes sangerinden Judy Dyble, der var med før legendariske Sandy Denny. Det skal nok blive en bemærkelsesværdig og som altid lang koncert lørdag aften i Copredy, og man kan roligt regne med endnu flere gæster. Fairport Convention har haft en lang og også meget broget karriere med mange udskiftninger, men også med ikoniske albums, ikke mindst Liege and Lief fra 1969, som ved BBC Radio 2 Folk Awards 2006 blev udnævnt til at være den ”Most Influential Folk Album of All Time”.

Cropredy Music shop telt - KopiBlandt Fairport Cropredy Conventions mange andre navne er Skotlands topnavn Dougie McLean, Show of Hands, der knap nok er kendte her i landet, men meget store i UK, The Divine Comedy, The Trevor Horn Band, Marillion, australske Pierce Brothers – tvillingerne Jack og Pat, som i øvrigt spiller i DR Byen d. 27. juli. Og (surprise!) sangerinden Petula Clark på nu 84, der stadig er mest kendt for (men har lavet meget andet) superhittet Downtown fra 1964. Den er stadig værd at høre, og at høre hende synge den vil være stort for alle tilstedeværende, er jeg sikker på.

Cropredy Afslutning FC med flereFairport Convention kommer på turné i Danmark i dagene 3. til 8. oktober og rammer Aalborg, Struer, Roskilde, Hjallerup, Rødovre og Sorø, hvorefter de fortsætter til Sverige og Norge. Bandet har stadig en kæmpe fanskare både her, der og allevegne. Hvert eneste år drager de på flere omfattende turneer rundt i England. Men nu og her handler det om festivalen, som bandet etablerede for snart 40 år siden og selv driver med succes, må man sige. De valgte den idylliske landsby Cropredy, hvor de fik mulighed for at leje markerne udenom.

Cropredy lange både - KopiDer er med årene tilføjet en del flere marker, der primært bruges som campingområder til de ca. 20.000 gæster. På det skrånende stykke land midt i det hele, spiller musikken fra den store scene, og der er linet op med handelsboder og spisesteder på begge sider. Det er festivalens HQ, hvor musikken altså leveres ét band/solist ad gangen fra én scene. Ikke noget med at løbe fra den ene scene til den anden, nej, her kan man tage det roligt og lige forberede sig på det næste. Den lille landsby få hundrede meter væk er dog værd at tage sig tid til, selv om det er ensbetydende med at gå glip af et navn eller to (eller går derned før kl. 12). Her ligger købmanden, som nok har det halve af årets omsætning på de få festivaldage, to pubber, boder der serverer morgenmad og diverse andre, der sælger alverdens ting.

Det er flere år siden, at Fairport holdt op med at kalde Cropredy en folk festival. De kan lide at blande kortene, og det har på ingen måde skræmt publikum væk, for det bredere musikmiks passer mange. Men der er stor vægt på det folkemusikalske, og det er stemningen også.

www.fairportconvention.com

Cropredy Scenen og masser af folk