Den 26. november er det igen tid til fejring af musikkens rødder og traditioner, og i år sker det på spillestedet Gimle i Roskilde. Her skal overrækkes DMA-statuetter til syv prismodtagere: Årets rootsnavn, årets udgivelse, årets track, årets komponist, årets livenavn og selvfølgelig årets nye rootsnavn foruden Traditionsprisen.

Roots-scenen er sprællevende og har været det længe, og på trods af eller netop fordi den har tæt tilknytning til fortidens rødder og traditioner, er den altid på vej videre ind i fremtiden. Og sådan har det været længe – og dét også uden kappe båndene bagud. I hvert fald at dømme ud fra antallet og diversiteten af udgivelser, festivaler, koncerter og den høje kvalitet, som genreområdet er garant for.

Dreamers’ Circus Foto: Caroline Bittencourt

Det kan du også blive vidne til d. 26. november, hvor prisfesten som altid byder på masser af livemusik, der ligesom de nominerede, vindere og optrædende viser os rundt i de mange hjørner og afkroge af rødderne. Foruden Dreamers’ Circus og Kira Skov kan du høre livemusik med Kenneth Dahl Knudsen i front for det globale orkester Atlas med musikere fra Syrien, Ukraine, Israel og Rumænien. Total Hip Replacement serverer livlige reggae-rytmer og highlife-blæsere, og du kan også komme til traditionelt nordisk bal med Farvergade og høre folkesange fra hele kloden sunget af Nevesta’s Voice. De to sidstnævntmodtog selv DMA-priser i 2021, hvor prisfesten foregik i flot regi Tønder.

Som Jacob Kragesand, projektleder i Tempi, siger det, så ”har vores genreområde det hele med virtuositet på niveau med den klassiske scene, traditionel musik, der griber fast i vores nordiske rødder, globale rytmer fra den store verden og alt ind imellem. Det ultratraditionelle og kontemporære og med fortælling, dans, mangfoldighed og diversitet. Og det store program til prisfesten og de nominerede (og indstillede) er alligevel kun et lille vindue ind i det store overflødighedshorn af rootsmusik”.

Afstemningen om Årets Livenavn er allerede foregået blandt de 19 indstillede, og alene denne liste viser den store variation. De nominerede i alle kategorierne bliver afsløret løbende de næste uger, og mon ikke næste afstemning er på trapperne.

Siden 2001 er der uddelt mere end 250 DMA-statuetter inden for folk og verdensmusikken. De er vigtige og velfortjente hver og en. Men for at understøtte en bæredygtig tankegang og minimere overforbrug og klimaaftryk tester Tempi i år et nyt koncept, der kaldes ”Giv fuglen videre”: Skulle man som tidligere modtager evt. have en overskydende statuette liggende et sted, kan man overveje at give den videre til en af de nye modtagere! Du ville naturligvis beholde titlen og æren, men det fysiske, den fine fugl, kan skabe glæde hos en ny musikalsk ildsjæl. Måske får du ligefrem selv lov til at overrække. Det er vel ikke det rene pip!

DMA Roots er med til at skabe øget interesse for rootsmusikken i pressen og blandt publikum i Danmark, men har også en vigtig international funktion. Priserne bruges aktivt af turnerende orkestre og musikere som et kvalitetsstempel, der åbner døre hos udenlandske spillesteder, festivaler og pladeselskaber.

Billetsalget til Danish Music Awards Roots på Gimle lørdag d. 26. november kl. 20 er netop startet på Gimle.dk.

Forside

https://www.gimle.dk/