Så er der igen nyt fra årets jubilerende Tønder Festival. Hele 50 år bliver det til i år, og der bydes på alt fra gamle kæmper til nye, fremadstormende kræfter.

Donal Lunny Foto: Stephen Power

Glæd dig nu til 10 nye navne fra Irland, Skotland, USA og en enkelt fra Uganda! Selveste The Bothy Band, som sensationelt er aktivt igen efter mere end fire årtiers fravær og spillede på årets Celtic Conneections i januar, kommer ’naturligvis’ til Tønder i år, hvor TF fylder 50 år. Det føles helt fantastisk. Bandet var aktivt fra 1975 til 79 og ændrede for altid irsk folkemusik, og alle medlemmer fortsatte med store karrierer og har spillet i Tønder i forskellige sammenhænge. Nu kommer Donal Lunny/bouzouki, Matt Molloy/fløjte, Paddy Keenan/uiellan pipes, Paddy Glackin og Kevin Burke/begge violin, Triona Ní Domhnaill,/keyboard/vokal, og Seán Óg Graham/guitar. Sidstnævnte er også et kendt ansigt på festivalen som medlem af Beoga og Fiddler’s Bid. Et andet oprindelig medlem, Michéal Ó Domhnaill, gik bort i 2006. Det her bliver enestående. The Bothy Band og også Planxty fik med deres musik sat kæmpe fokus på den irske traditionelle musik på en hidtil uhørt måde og gjorde den for alvor kendt og populær i hele verden.

Capercaillie

Skotske Capercaillie kommer igen, og superbandet kan fejre deres eget jubilæum, nemlig 40 år. Det har haft stor og afgørende betydning for skotsk musik og hele scenen med sit nytænkende, fusionerende musikalske udtryk – og ikke mindst med Karen Mathesons smukke, gæliske sang og Donald Shaws kompositioner, spil og produktion. Der har været en del udskiftninger igennem de mange år og en stribe album. Nogle af de øvrige musikere er Manus Lunny og allestedsnærværende Michael McGoldrick. Capercaillie har længe været og er et flagskib for folkemusikken i Skotland.

Skipinnish

Ligeledes skotske Skipinnish  fejrer deres første 25 år og er helt oplagt også med i år. Skarpe Skipinnish er lyden af bagpipe, accordion og violin på en klangbund af bas, trommer og keyboard, og bandet serverer stilsikkert deres moderne keltisk musik med både traditioner og rocklyd. Skipinnish er accordionspiller Angus MacPhail, bagpiper Andrew Stevenson, Rory Grindlay/trommer, Charlotte Printer/ bas, Alistair Iain Paterson/piano, Archie McAllister/violin og (fra 2016) sanger Norrie MacIver. De har udgivet en række album, senest ”Steer by the Stars” fra 2019. Fara har besøgt festivalen tre gange og kommer fra Kirkwall på Orkneyøerne. Bandet blev dannet i 2014 som kvintet, men er nu en kvartet med de tre kvindelige violinister Kristan Harvey, Jeana Leslie og Catriona Price foruden pianisten Rory Matheson. De har etableret sig som et gennemmusikalsk og frisk bud på den traditionelle skotske folkemusik med en speciel vægt på deres lokale musik. Medlemmerne i bandet er vokset op med musikken og uddannet på bl.a. The Royal Conservatoire of Scotland, Glasgow School of Art og The Royal Academy of Music og har modtaget flere priser. Seneste album er “Energy Islands” (2022)

Kinnaris Quintet

Mere skotsk, nemlig Kinnaris Quintet. Kinnaris Quintet er fem kvinder, der alle har tilkæmpet sig en førende position på den skotske folkemusikscene gennem storslået musikalsk håndværk og kreativitet. Det er Jenn Butterworth/guitar, Laura Best-Saler/mandolin og tenorguitar, Aileen Reid/femstrenget violin, Fiona McAskill/violin og Laura Wilkie, violin. Tilsammen skaber de et kraftfelt af intensitet og energi. Bandet kom sammen i 2017 og udkom året efter med ”Free One”. I 2019 modtog de den eftertragtede pris Belhaven Bursary for Innovation in Music, der gives til særligt innovative folk-artister, som skiller sig ud på deres felt. Med solid fornemmelse for skotsk-keltiske folkemusiktraditioner går de nye veje med inspiration fra bluegrass, klassisk musik, nordisk folkemusik og oldtime. I 2022 udkom andet album, ”This Too”, hvor der kæles for klange og harmonier med dynamiske og intelligente arrangementer.

Melissa Horn

Albin Lee Meldau

Så til de svenske artister, nemlig ingen mindre end Melissa Horn og Albin Lee Meldau. Hun var her i 2018, han får sin danske debut i år, men er kendt i Sverige og Norge. Han er en svensk stemme med bred appel , der trækker på den gode popkomponists inspirationslager fra pop, soul, indierock, country og meget andet. Hans lyse vokal er et stærkt kort, og de ofte melankolske sange fortolker og hylder den svenske sangskat fra bl.a. Wreeswijk og Fred Åkerström. Albin Lee Meldaus to koncerter bliver dels en ”hommage på svenska” og dels med hans egne sange fra bagkataloget samt nye sange. Melissa Horn vandt mange hjerter, da hun var på TF i 2018 første gang. Hun står flot og som sig selv på skuldrene af andre svenske sangerinder, vi holder af, som eksempelvis to gange Lisa, nemlig Nilsson og Ekdahl. Horn debuterede i 2008 med albummet “Långa Nätter” og fik året efter sit store gennembrud med “Säg ingenting till mig”. Hendes udtryksfulde stemme gør stærkt indtryk. Seneste album kom i 2019, og her i foråret er hun på stor turné i de nordiske lande. Der forventes et nyt album i løbet af 2024.

The McCrary Sisters

Fra Nashville kommer The McCrary Sisters. Søstrene har optrådt siden 2010 og er blevet lidt af en institution som fornemme repræsentanter for en gospelinspireret vokaltradition af bedste karat, skønt krydret med blues, soul, rock og americana. De var kendt som kvartet, men den ene søster døde i 2022. I Tønder skal vi høre høre Ann, Regina og Alfreda McCrary, døtre af baptistpræsten Samuel McCrary, der var med til at grundlægge den legendariske gospelgruppe The Fairfield Four.

Drew Holcomb & The Neighbors

Drew Holcomb fra Memphis startede solo hjemme i Memphis, men rykkede frem og op som feteret musiker på americanscenen. Det skete på bagkant af debutalbummet ”Washed in Blue” fra 2005. Han blev gift med singer-songwriter Ellie Holcomb (født Bannister), som kom med i hans band. De bosatte sig i hendes fødeby Nashville, og i 2023 udkom albummet “Strangers no more”. I foråret 2024 er bandet Drew Holcomb & The Neighbors på en landsdækkende turne i USA, og mon ikke de kommer sprudlende og spilleglade til Tønder?

Jon Mug

Det samme gælder nok Jon Muq, som er sangskriver og guitarist – født og opvokset i Kampala i Uganda! I maj udsender han sit debutalbum, ”Flying Away”. Han lærte som barn at spille diverse instrumenter, sang i skolekor og lyttede til al den musik, han kunne komme i nærheden af. Han lagde en video på YouTube, og ”somehow” nåede hans bemærkelsesværdige stemme og klare musikalitet frem til et cruiseselskab med base i USA. De hyrede ham i 2017 til at optræde på et luksuscruise i Caribien, og det blev adgangsbilletten til Jon Muqs nye liv i Austin, Texas. Man kan tale om ”flying away” – sikke et eventyr: Han indspillede sin version af Lennon/McCartneys “Blackbird”, lagde den på nettet og ind tikkede en mail fra Dan Aurbach, The Black Keys, som ville arbejde med Jon Muq. Og nu er han undervejs med sit album og en turplan i USA og Europa – og altså i Tønder!