Forgangne fredag stillede duoen Fjärin op til koncert som en del af en mindre turne med henblik på eksponering af deres ovennævnte netop udgivne nye album. Det skete på det relativt nye spillested ”Elses Gab” i Nordby på Fanø, og jeres udsendte lyttede med.
Duoen består af Kasper Ejlerskov Leonhardt (guitar, bouzouki/mandolin m.m.) og Søren Stensby (violin/bratsch) og har allerede et par tidligere udgivelser i bagagen. Begge er uddannede på rytmekons, men førstnævnte er opvokset på Fanø med bla, den lokale traditionsmusik og har sideløbende med andet spillet folkemusik i en årrække. Søren Stensby har ligeledes, trods sin uddannelsesbasis, vedholdende slået sine folder i folkemusikkens verden.
Forundring inspirerer, som de fortæller vedrørende valget af titel, og albummets egenkompositioner har hentet inspiration fra steder, mennesker, historier og naturoplevelser, primært på Fanø.
Kompositionerne er uden bevidste og tilstræbte relationer til konkrete traditioner, men der spores elementer af dansk, svensk, irsk og sværere definerbar traditionsmusik. En lytter ved koncerten fortalte skribenten, at det var, som om han kendte musikken, til trods for at den jo var helt ny. De to musikere kunne nikke bekræftende til den beskrivelse. De har primært tilstræbt frigjorte at skabe beskrivende og stemningsskabende melodier og arrangementer.
Det er lykkedes ganske godt. De varierede arrangementer understøtter og fremhæver det iørefaldende melodiske materiale, spændende fra det melodiøse og afdæmpede til det ekspressivt pågående.
Søren Stensbys dybereliggende bratsch er en velklingende variation fra violinen, og hans uddannelsesbaggrund på rytmekons har holdt ham fri af den for ofte ensrettende påvirkning, som hans instrumentkolleger på folkekons rammes af. Det adskiller på forfriskende vis Fjärin fra så mange andre tilsvarende.
Besætningen af violin/bratsch og strengeinstrumenter kan virke begrænsende, hvorfor Kasper Ejlerskov Leonhardt i udvalgte sekvenser har tilført kontrabas, harmonium eller klaver. Som det fremgår, er han ganske bredt funderet og kan desuden sit kram som ligeledes Søren Stensby. Sidstnævnte antydede under koncerten lovende elementer af improvisation, og det kunne være interessant, om han dyrkede den metier noget mere. Det kunne i givet fald tilføre Fjärin yderligere personlighed.
Harmonikavirtuosen Rune Barslund medvirker på en enkelt at albummets spor. På pressematerialet får han benævnelsen ”harmonikatalent”, men det er nu ved at være en del år siden, den var gangbar. Under koncerten medvirkede han noget mere fyldigt, og det kunne han med fordel gøre noget oftere – hvis han kan få tid.
Musik skal som grundregel høres live, hvilket koncerten beviste. Både oplysende og charmerende introduktioner, suppleret af Rune Barslunds tørre humor, varmede det fyldige publikum godt op. Det forplantede sig tilbage til musikerne, og netop en sådan gensidig påvirkning skaber større intensitet og derved større musik.
”Forundring” er et friskt og på sine egne måder anderledes nedslag i landets folkemusikalske gadekær. En videreudvikling ad den vej kunne kaste yderligere forstærket lys på Fjärin som formidlere af musik med særlig personlig integritet.
Forundring – Album by Fjärin | Spotify