Hovednavn på Tønder Festival, sanger og sangskriver i international klasse med en lang karriere og modtager af talrige musikpriser – jo, man har lov til at have høje forventninger til en sådan kunstner. Men måske var de for høje. Jeg måtte mod min vilje konstatere, at denne Patty Griffin-koncert var lidt skuffende.

For det første skulle de to medbragte musikere udgøre et band. David Pulkingham er en glimrende guitarist, og det var faktisk dejligt at høre nylonstrengenes klang som variation til de dominerende stålstrenge på TF. Hans soli høstede da også velfortjente applauser i det ikke helt fyldte telt. I stedet for at medbringe sin bassist Craig Ross, måtte Conrad Choucroun spille halvt bas og halvt trommer. Det er en bedrift i sig selv, men gav nogle lydmæssige mangler.

Og der blev lige præcis brug for alle kneb, som koncerten skred frem. Det blev tydeligere, at Griffin havde problemer med at ramme tonerne rent. Her kunne hun ikke gemme sig bag et kor og et solidt backingband, og et par numre skar lidt i ørerne på den forkerte måde, når hun ikke ramte plet. Hendes smukke stemme spænder ikke over et stort register og har ikke de finere nuancer, men er særdeles udtryksfuld og kom måske bedst frem på hendes forrige gospelalbum Downtown Church.

Men live her i Tønder kneb det, og i stedet for kuldegysningerne, som Anisette tidligere på festivalen kunne frembringe, så oplevede jeg nærmere frygt for, at hun skulle falde helt igennem. Men Patti Griffin reddede sig igennem, og andre var tilfredse med hendes indsats.

”Det er første gang, jeg er i Denmark”. Det fik hun fortal tre gange, og i det hele taget var hendes snak mellem numrene temmelig rodet og ufokuseret. ”What should I eat here in Denmark”? spurgte hun. ”Potatoes” lød det lakonisk fra salen. Og da hun fortalte om sine familierødder, fik hun gjort irere til en race. Hun mente nok et folkefærd.

Hendes sætliste bestod primært af sange fra det seneste album ”Patty Griffin” og enkelte sange fra hendes imponerende bagkatalog. Griffin er nemlig en af de store amerikanske sangskrivere og har leveret sange til bl.a. sine musikalske søstre Emmylou Harris og Joan Baez. Derfor kan vi altid nyde hendes sange i andres versioner, og forhåbentlig var denne koncert bare en smutter.

Senere gav hun endnu en TF-koncert og skal turnere videre i USA. Og forhåbentlig kan hun komme tilbage til Danmark med et større band og ikke være nødt til at trække stikket pga. manglende stemme som bl.a. Joan Baez.