Sydstatsrock eller southern rock, som vi nu kalder den, var en stor ting i USA i 1970’erne. Blandingen af rock, blues, jazz og country og kendetegnet af lange guitarsoli solgte mange plader og fyldte store stadioner med begejstrede fans. Det var særligt The Allman Brothers Band og Lynyrd Skynyrd, som blev populære. Det glæder mig, at nye generationer er med til at give southern rock, hvad der ligner en renæssance, men samtidig er jeg lydhør over for, hvorledes nye orkestre behandler southern rock-traditionen.

Blackberry Smoke har siden 2000 studeret og spillet denne stil og giver deres bud på, hvordan de synes, den skal lyde. Jeg har ikke kunnet undgå at høre skabeloner af den særlige lyd, de guitarlicks og de tekstbrudstykker, som de har lånt fra de mange orkestre, som havde deres storhedstid dengang.

Selv om BS komponerer deres egen musik, så kan de lyde som et southern rock tribute-band. Også deres udseende og attituder er præget af disse referencer og klicheer. Det så vi på deres optræden på Tønder Festival 2023. Trods deres popularitet har jeg derfor været lidt skeptisk over for Blackberry Smoke, fordi jeg foretrækker ’den selvstændige præstation’, som det hed i skolen.

Blackberry Smoke

Til min glæde får jeg den nu endelig med ”Be Right Here”. Dette er et helstøbt album, hvor de gode sange og arrangementer står i kø. Efter nogle typiske southern rock-numre herunder ”Dig A Hole”, der bekræfter vores frihed til enten at omfavne livet, som det kommer, eller kravle ned i de huller, som vi skjuler os selv i, dukker nogle anderledes numre op.

”Be So Lucky”, ”Whatchu Know Good” og “Other Side Of The Light” er sange, hvor B.S. har fundet netop deres selvstændige præstationer. Med akustisk backing og iørefaldende vokaler får vi så kærlighedsballaderne ”Azalea” og ”Barefoot Angel”, der næsten er gospel-hymner. Det hele præsenteret i en eksemplarisk, nutidig produktion.

Efter at have pustet nyt liv i en gammel musikgenre har BS nu formået at udvide deres egen lyd og finde deres egen stil. Efter 20 år og otte album fremstår de nu som ét af de førende stadig-aktive southern rock-orkestre. I Tønder spillede bandet på Open Air-scenen, og næste skridt for B.S. må da være at optræde på de helt store stadioner ligesom deres gamle forbilleder og helte.

Bandet starter på en lang turné i USA d. 7. marts, og den fortsætter i de næste mange måneder med 55 koncerter. Herefter kommer de til UK, Skotland og 10 andre lande i Europa med i alt 18 koncerter. I Danmark bliver det i VEGA d. 20. september.