Na Leanai

Na Leanai

Lørdag kunne man opleve historiens vingesus, da fire unge sangere og musikere fra Na Leanai gik på scenen. Det var næste generation fra medlemmer af det berømte band The Sands Family fra County Down i Irland, som blev dannet i 1967 og har indspillet ca. 20 albums.

Men nu trådte deres børn ind i rampelyset, og det gjorde de til mere end bestået. Bandet har fulgt forældrenes linje og præsenterer alt fra vuggeviser – en af dem med en barsk tekst – til melankolske viser og sange (også ofte med trist indhold) og muntre irske ballader. De spiller også instrumentale numre og a cappella-sange, så alt i alt er det en blandet buket, kvartetten præsenterer for publikum, og især er deres uovertrufne harmonier et absolut varemærke. De kan alle synge og har gjort det, siden de var børn.

Jacob Dinesen

Jacob Dinesen

Na Leanai består af søskendeparret Sorcha Turnbull og Eimear Keane, døtre af Anne Sands, violinisten Ryanne Sands, datter af Ben Sands, guitaristen Fra Sands, søn af Hugh Sands. Tommy Sands datter Moya Sands er også medlem af bandet, men var ikke med i Skagen.

Kultur & Fritidscentret bød lørdag aften også på en række sangskrivere, og der var fuldt hus. Signe Svendsen åbnede programmet med sødmefyldt viser og sange og tekster med bid i (se Nils Thorlunds anmeldelse), og hun blev efterfulgt af Jacob Dinesen. Han bliver bare bedre og bedre og er trådt ud af sin mentor Allan Taylors skygge og står dygtigt og talentfuldt på egne ben. Både tekster og melodier lover godt for fremtiden for singersongwriteren, som denne gang også havde et enkelt nummer på dansk.

Der stod udelukkende danske sange på sætlisten hos Dorthe Gerlach, som havde sin bedre halvdel Michael Hartmann med på scenen. Hendes sæt bestod af sange fra det seneste album Natlys, som hun på sødmefyldt og charmerende vis præsenterede, inden hun overlod scenen til Benny Holst. Han kunne med humor og lune fortælle, at han var meget glad for at spille sine viser og sange i den intime hal, da han var træt af de store stadionkoncerter! Den populære sangers eftertænksomme poetiske tekster faldt i god jord hos publikum, der endnu en gang kvitterede med stående ovationer.

Aftenen sluttede med den meget populære vendelbo Allan Olsen, der gav flere numre fra bl.a. albummet Jøvt, hvor flere af sangene er på vendelbomål. Hans sange er ofte samfundskritiske, men han fortæller sine historier med et smil på læben og et glimt i øjet. Så det var svært for publikum at slippe troubadouren, som gav flere ekstranumre, inden det var slut på et afvekslende program i singersong-writernes tegn.

foto46359

Allan Olsen