Man kan roligt tilføje historiefortæller til den sædvanlige sanger-sangskriver betegnelse af John Craigie. Hans interessante og sjove beretninger er en væsentlig del af hans optræden. Jeg vil gengive en enkelt: Craigie fortalte, at han spillede til en dansefest i Californien, hvor han pludselig blev afbrudt af en kvinde, som holdt et barn over hovedet og bad Craigie om at efterlyse moderen. Efter et par numre dukkede en kvinde op på scenen, tog et kig på barnet og sagde: Det er ikke mit barn. Hvorefter dansen fortsatte.

Maya de Vitri

Både hans vokaler og sange er af meget høj kvalitet og kan nydes via hans flotte og omfattende diskografi. Her finder du også The Beatles- og Led Zeppelin-coveralbum, men Craigie er først og fremmest folkesanger. Ikke kun hans brug af mundharpe, men også hans sange er inspireret af bl.a. Bob Dylan og Neil Young. Vi fik en enkelt helt ny sang, ellers var det netop hans bagkatalog, som var på sætlisten. Sange som ”Microdose”, ”Westbound Bart” og et af hans hits, ”Keep It Warm”, som også lægger navn til hans turné, var meget overbevisende.

John Craigie Foto: Bobby Cochran

Allerede fra de første strofer kunne jeg se og høre, at publikum sang med og var helt fortrolig med Craigies sange. Godt nok har han besøgt Danmark en enkelt gang før, men endnu en gang overrasker det mig, hvor populære Craigie og lignende americana-musikere er herhjemme.

Også Maya de Vitri har besøgt Danmark en enkelt gang før. Det var på Tønder Festival 2014 med trioen Stray Birds. Hun er nu solist, sanger-sangskriver, producer og multiinstrumentalist med flere album bag sig og residens i Nashville. Og også hun gav en lille medrivende koncert. Hendes ”Baby Elephant”, ”How Bad I Wanna Live” samt nogle sange fra hendes nye EP Infinite var en sand nydelse. Hun ledsagede Craigie på aftenens sidste sange.

Det blev en minderig aften med både gribende ballader og lystige energiske sange præsenteret i en intim atmosfære. Ideal Bar har kun ståpladser, men klubstemningen bekom tydeligt begge musikere vel. De er vant til større koncertsale, men den tætte kontakt og den friske pingpong-kommunikation med publikum gjorde aftenen særligt forfriskende.