Ni timer før dørene blev slået op til König-Pilsener-Arena i Oberhausen., havde de første fans taget opstilling ved indgangene, så de var klar til at tage deres pladser helt fremme ved scenekanten, når Taylor Swift gav sin første koncert i Tyskland nogensinde.

Det var især teenagepiger, der med forventningsfulde blikke var pjankede, løsslupne og meget spændte, inden de indtog Arenaen med plads til 13.000 tilskuere. Der var dog ikke helt fyldt til aftenens koncert, hvor Martin & James stod for den utaknemmelige opgave at være opvarmningsband, en opgave som de dog slap pænt fra.

Den skotske duo havde knapt nok forladt scenen, før de hardcore fans taktfaste begyndte at råbe ”Taylor, Taylor” selv om der var en halv times tid til idolet skulle på scenen.

I den store menneskemængde foran scenen balancerede sælgere med popcorn, pommesfrittes og cola’er sig rundt, dog uden det store salg, da de fleste unge tilskuere havde travlt med at gøre deres mobiltelefoner og kamera klar til Taylor Swifts entre.

Da lyset blev slukket i salen var det startskuddet på halvanden times festfyrværkeri af lys, lyd og hvinende teenagepiger, der viftede med skilte, plakater og billeder, mens de medbragte et sandt eldorado af blinkende hjerter, stave, hår, arm- og halsbånd i alle regnbuens farver, som sørgede for en festlig ramme.

I et inferno af pigehvin, som fik tankerne til at flyve tilbage på tiden med The Beatles, stod Taylor Swift pludselig på et podie over selve scenen iført en glitrende eventyrlig guldkjole. En kaskade af blitzlys brød løs, mens hun åbnede prinsesseballet med nummeret ”Spark Fly” fra hendes seneste album ”Speak Now”, der alene i den første uge efter udgivelsen blev solgt i mere end en million eksemplarer.

Hun spadserede ned ad trappen, og gik roligt helt hen til kanten på den fremskudte del af den T-formede scene, og kiggede tilsyneladende forbløffet ud over den store menneskemængde, og sugede det hele til sig inden hun med et stort smil, og fornyet selvtillid gik i gang med eventyret, fortrinsvis med numre fra den seneste cd.

Hun gjorde meget for at nå ud til hele sit publikum ved, at smile og bevæge sig helt ude til alle scenens sider, og uden at forfordele nogen, og hun gav ”high fiver” til alle langs scenekanten.

Efter de første fem numre foretog hun et hurtigt kjoleskift, og efter at have sunget titelsangen fra ”Speak Now” gik hun ned fra scenen, og spadserede og dansede hele salen rundt blandt publikum, mens hun sang og samtidig havde overskud til at klappe sine fans i hænderne.

Halvvejs rundt i hallens modsatte ende var et podie opstillet, og det indtog Taylor Swift alene, så hun på denne måde tilgodeså den del af publikum, der ellers befandt sig langt fra den egentlige scene.

Her gav hun et par numre på henholdsvis ukuele og guitar, inden hun fortsatte sin runde tilbage til den store scene. Under hele turen rundt blev hun fulgt af en meget højlydt hyldest fra fansene, som hun passerede.

Da hun bad publikum om at synge med på ”Fifteen” og You belong to Me” var det egentlig en overflødig opfordring, da størstedelen af det unge publikum alligevel skrålede med, det bedste de havde lært på de fleste af sangene.

Taylor Swift foretog endnu et hurtigt kjoleskift inden sidste nummer til en hvid/sølvfarvet lang aftenkjole med glimmer og glitter, men efter få minutter var det lige før taget lettede, da hun med en hurtig håndbevægelse flåede den nederste del af kjolen af, så hun nu var i en smart lårkort kjole.

Ekstranummeret ”Love Story” afsluttede den ca. halvanden times lange koncert, og i slutningen af nummeret væltede konfetti og papirbånd i lyserøde farver ned fra loftet, mens romerlys og fyrværkeri blev affyret fra scenen.

Hvis man ikke var fan af Taylor Swift inden koncerten, så var det svært ikke at overgive sig og blive det undervejs, for selv om Taylor Swift er både sød, smilende og køn, så er hun både utrolig dygtig og talentfuld, og hun leverede en 100 procent professionel indsats trods sine kun 21 år.

Der var ikke noget overladt til tilfældighederne i hendes show. Koreografi, et dygtigt band og videoer på storskærme i 3-D gav en fantastisk oplevelse, og selv om teksterne i hendes sange er banale og fortrinsvis er revet ud af en teenagepiges dagbog med forelskelser og kærlighedssorger, går hendes country-pop rent ind.

Undrede man sig over, at hun på sin højre hånd har malet tallet 13, så er forklaringen ifølge Taylor Swift selv, at det er hendes lykketal. Hun er født den 13. Hun fyldt 13 år fredag den 13. og hendes første album lå 13 uger som nummer et på hitlisterne, og den første sang på denne cd havde en intro på 13 sekunder. Når hun har været nomineret til diverse priser og hun har vundet dem, har hun altid siddet på enten 13. række, stol nummer 13, i 13. sektion eller på række ”M” som er det 13. bogstav i alfabetet.

Hun er født i Wyomissing i Pennsylvania og hendes tre albums er blevet solgt i over 20 millioner eksemplarer, og hun har ca. 18,5 millioner fans på sin facebookside. Hun har vundet ikke mindre end 73 awards af de i alt 136 hun var været nomineret til.

Taylor gør meget for sine fans. Under hvert show udvælges 20-30 fans, der efter koncerten kommer backstage, hvor Taylor Swift afholder et ”T-Party” i et improviseret telt, hvor der er sofaer, puder, blomster, plakat- og fotosøjler, fodbold- og bordtennisspil. Det fungerer inden og efter koncerten som et slags ”hjem” for Taylor Swift og bandet, så de har deres faste tilholdssted, hvor de kan slappe af. Fansene får så mulighed for at tale og blive fotograferet med deres idol, samt blive trakteret med snacks og sodavand. Taylor Swift siger selv, at dette giver hende en god mulighed til at gøre noget for sine fans.

Så det var en forrygende koncert med den musikalske countryprinsesse, der uhøjtideligt, energisk og muntert førte publikum gennem sin eventyrverden, et eventyr der nu har varet i næsten fem år.

Taylor Swift, König-Pilsener-Arena, Oberhausen, 12. marts, 2011

www.taylorswift.com