Festivalen foregår i PH Cafe & Sal og på Københavns Kommunes Musikskole, Staldgade 29, Kbh. V. bag Øksnehallen. Fra torsdag 3. november til søndag 6. november 2011

 

Den irske festival i København har været en tradition i mere end to årtier. Som sædvanlig spiller nogle af Irlands bedste musikere foruden dygtige danske, som Ash Plant, der kan fejre 30 års jubilæum i år. De åbner festivalen torsdag kl. 20 i PH Salen.

Spillekortene er blandet med både nye og ‘gamle’, kendte musikere, og man må nok sige, at Andy Irvine & Donal Lunny har pladsen som årets hovednavn. Musikere, der igennem årtier har inspireret og influeret masser af andre, og som i alle mulige kombinationer af bands og solo har fornyet, påvirket og udødeliggjort den irske musiktradition med nytænkende og sprudlende versioner af den irske traditionelle musik.

 

De ér koryfæer og en vigtig halvdel af det legendariske superband Planxty. Lørdag aften den 5. november kl. 20 giver de koncert i Danmark i Musikskolens koncertsal. Andy Irvine er en fremragende sanger, en utrættelig troubadour, og både han og Donal Lunny er rene strengevirtuoser (på mandolin, mandola, bouzouki, guitar). Med dem giver udtrykket ”still going strong” ny mening.

På Copenhagen Irish Festival spiller også to kendte, danske musikere, der i en ung alder har gjort karriere i Irland med irsk musik! Både Anders Trabjerg, harmonika, og Jonas Fromseier, banjo/græsk bouzouki, har i årevis boet i musikbyen Galway og opnået stor respekt for deres spil. Nu danner de sammen med japanske Mayo Yanachi på violin trioen International Shamrocks.

 

To unge sekstetter er også på programmet: FullSet og Ioscaid.

Ioscaid slog sig sammen i 2009 og deltog i en stor, landsdækkende musikkonkurrence for unge, traditionelle grupper, som de vandt i april 2010.

FullSet slutter af med fynd og klem lørdag aften. To af bandets medlemmer underviser på Craobh Naithi, hvor den irske musik spilles helt ifølge traditionerne. Musikskolen er en del af det verdensomspændende netværk Comhaltas, der promoverer traditionel irsk musik og kultur over hele verden.

 

Fra torsdag aften til sent søndag er der givetvis fuld knald på i PH Cafeen, der er hovedkvarter for Copenhagen Irish Festival. Her er foruden koncerterne i PH Salen og i Musikskolen masser af sessions og crâic – fis og ballade på irsk.

 

www.irishfestival.dk

Lissen Jacobsen