Om få dage byder nyligt ombyggede Halkær Kro Mad & Kulturhus igen op til en lang weekend med fantastisk musik, dejlig mad og drikke, skøn natur og mange aktiviteter. Det sker fra 6. til 9. juni på nye musikscener og nye udendørs omgivelser.

Som sædvanlig indledes festivalen med to meget forskellige koncerter i Ejdrup Kirke torsdag aften d. 6.6. kl. 19.30. Mikael K. spiller solo, og så slår det dansk/svenske/belgiske ’folkfusion-storband’ Spöket i Köket sig løs. (øverste foto) Senere spiller Jens og De fortabte Spillemænd i Krostuen. Så er festen i gang.

Mikael K

Den 7. juni bliver (også) noget af et folkemusik-festfyrværkeri. De tre bands består af hele 24 musikere, for aftenen byder igen på Spöket i Köket, Tone of Voice Orchestra og Mikael K & Landstrygerne. Det lægger op til en utrolig varieret og flot aften.

Spöket i Köket byder på lidt eller rettere meget af hvert, bl.a. canadisk, fransk, irsk, skotsk, britisk, dansk, svensk hopsa, polska, vals og balkan. Bandet blev for nylig i en anmeldelse beskrevet som en urkraft på den skandinaviske musikscene og ”en lille kakofoni af hjemmebrændt folkemusik i bigband-format”. De er 10 musikere (m/k) på 20 instrumenter og på fire sprog, som samme anmelder kalder ”et lounge/rave-folkband og det eneste af sin slags”.

10 musikere af begge køn er der også i Tone of Voice Orchestra. Bandet blander med Fredrik Lundin og Trinelise Væring i spidsen deres skandinaviske rødder med inspirationer fra bl.a. østeuropæiske vokalgrupper, nordisk folkemusik, americana, jazz, global folklore, indie – ja, det er den rene smeltedigel af musik med masser af instrumenter og kvindestemmer i fuldendt harmoni.

Tone of Voice Orchestra

Sanger sangskriver, poet Mikael K. skriver melodiske sange om hverdagens skæbner og synger dem (som bekendt gennem mange år) med stor nerve og nærvær. Sidste år udgav han det meget roste album ”Stille Uro”, det syvende i rækken, og han har modtaget en del fine priser gennem årene. Han spiller op med Landstrygerne, som er Gæst Vincent på keyboards, Liv Vester Larsen, violin/bratsch og kor, og Anton Johs Hejl på strygebas/kontrabas/ theremin. Johs og Liv Vester var også med i Klondyke, som Mikael K også var/er manden bag.

Lørdag er der gensyn med finsk ”folk fiddling” fra Järvelän/Kaustinen, nemlig JPP, som siden debuten i 1982 (!) har turneret og optrådt på alle verdens kontinenter med deres velklingende musik. Ved starten for nu 42 år siden var de en flok unge drenge i alderen 17 til 25 år, og de imponerede med deres egen sound med en umiskendelig finsk tone. JPP’s sound og stil vækker stadig begejstring og spilles med samme entusiasme.

Tone of Voice Orchestra

Den irske musik serveres af Leonard Barry Trio, som også består af Seamie O’Dowd på vokal, guitar og bouzouki og violinist Andy Morrow. Barry er en af bedste uilleann pipers og udgav i januar albummet ”Litoral”. Det spillede han og trioen for en udsolgt sal ved årets Celtic Connections-festival i Glasgow. Det er produceret af (allestedsnærværende) Michael McGoldrick, og en række fremragende musikere fra bl.a. Bothy Band og Dervish medvirker. Bothy Band vendte tilbage efter mange år i egne karrierer på netop Celtic Connections og skulle have spillet på Tønder Festival. På grund af sygdom har bandet, som også består desværre måttet aflyse koncerter i resten af 2024.

Skotske Old Blind Dogs hører til i toppen af skotsk folkemusik og har gjort det i mange år. OBD, som de også kalder sig, har rødderne dybt ned i den skotske og keltiske musikmuld og har gennem

30 år (med lidt skiftende medlemmer) også flettet rødder med rock, reggae, blues og jazz. De er på turné i DK og rammer heldigvis også Halkær Festival. De er stadig fyldt med energi og med bandhjertet solidt bankende for hjemlandets traditioner, som de har delt overalt i verden.

Igennem dagene vil der være mange aktiviteter for både voksne og børn, bl.a. mulighed for kano og kajak, mountainbike, vandring, skraldeværksted cirkusskole med Den Flyvende Kuffertcirkus, nattergaletur ved midnatstide, whiskysmagning, lancering af to nye øl og toplækker mad på kroen.

Søndag formiddag spiller musikken med de samme tre bands som lørdag aften.