For få dage siden modtog Annika Aakjær som den eneste kvindelige musiker en af 2021’s GAFFA-Priser som årets danske solist. Den nye pris, Årets Danske Live-initiativ, gik også til en musiker med en baggrund i folk, nemlig bassisten Mathæus Bech, for hans initiativ, Coronakoncerter.dk, som vi har omtalt før her på siden. I det følgende har vi lånt lidt fra GAFFA’s interviews med de to og du kan læse meget mere på gaffa.dk

Aakjær siger til GAFFA, at ”jeg er heldig at have haft en god kerne af publikum lige siden min debut i 2008, og jeg har en varm følelse omkring dem. Men jeg blev dog meget overrasket over at vinde, for jeg plejer ikke at klare mig så godt i online-afstemninger. Jeg blev også overrasket over at blive nomineret”!

annika aakjær

”Det sidste år har været et godt eksempel på, at man ikke altid kan forudse, hvad der sker, og så må man gå med det, der sker. Corona har vænnet os til en ny normaltilstand, hvor man kun ved, at alt er uforudsigeligt, og nu kan jeg godt skrive sange igen – det kunne jeg ikke i starten af pandemien”.

Annika Aakjær har haft stor succes med nummeret POP (nomineret til årets hit), som altså gav hende årets solist-pris. Den er fra det kommende album, som forhåbentlig færdigindspilles og udgives i ’21. Hun har i ’20 indspillet filmen ”Esthers Orkester”, som hun også har skrevet soundtrack til.

Bassisten Mathæus Bech igangsatte allerede dagen efter nedlukningen i midten af marts 2020 live-streaming fra sin lejlighed i København og senere fra Koncertkirken på Nørrebro. På 39 dage blev det til 31 koncerter med mere end 100 musikere fra flere genrer. Blandt mange andre spillede Dreamers’ Circus og Lydmor, og musikken nåede sammenlagt ud til en halv million lyttere og indsamlede penge til økonomisk trængte musikere.

”Der har været mange højdepunkter. På den ene side var det et lidt underligt højdepunkt at lave de her koncerter. Det var sindssygt fedt at have så mange koncerter hjemme i min stue, men det var også underligt kontrastfuldt. Dybest set ville man jo hellere bare have haft, at man kunne gå til koncerter ude i verden”, siger Bech til GAFFA.

Han er dog nu stået af sociale medier og streamingtjenester for bl.a. at sende et signal om, at han tager sig selv så seriøst, som ”jeg selv synes, man burde, hvis man er en skabende kunstner, ved at fravælge nogle af de kanaler, som ikke gavner ens musik. Siden jeg er gået af Spotify og i stedet har opsøgt andre måder at tjene penge på og skabe indhold som musiker, er min månedlige indtægt 10-doblet. Det siger ikke meget om, hvad jeg tjener nu, men om hvor lidt jeg tjente før. I oktober og november indspillede jeg min debutplade som kontrabassist. Der har været en masse forberedelse. På den måde synes jeg, at jeg har fået udnyttet tiden meget godt”.

Det blev ikke til priser for hverken Folkeklubben, Jonah Blacksmith eller Jacob Dinesen, som alle var nomineret i flere kategorier. GAFFA er Danmarks største og ældste musikmagasin og har eksisteret siden 1983. GAFFA har ifølge TNS Gallup cirka 135.000 månedlige læsere på print og ifølge Dansk Online Index cirka 250.000 månedlige læsere online. GAFFA-Prisen er blevet uddelt siden 1991.