cd Calming River ”Afflict and Redeem”Afflict and Redeem” kan fås i førende netbutikker. Et begrænset antal CD´er også i handlen.” Det står der sgu på følgesedlen til den unge Aarhusbaserede folkesanger Joshua Brains nye EP, der følgeligt kun er kommet i 250 eksemplarer. Og det lyder jo unægteligt som endnu en indvarsling af den nye, uundgåelige, musikalske cyberspaceæra med dens farvel til de små optiske CD-metalskiver, som vi har smidt i afspilleren de sidste 25 år.

Man kan i hvert fald unde musikerne bag de syv numre på ”Afflict and Redeem” (”Hjemsøg og Forløs” eller noget i den stil), at deres musik bliver flittigt streamet, downloadet og hentet ned fra atmosfæren. For Joshua Brain er en ung, dygtig guitarist og en habil sanger, som her optræder under gruppenavnet ”Calming River” sammen med Alvaro Suarez på den meget vigtige violin samt Luke Gibbs og Fernando Teijeiro på trommer.

Det er en vemodigt tungsindig og eftertænksom plade med spor af 1960ernes psykedeliske folk med grupper som f.eks. Incredible String Band – og af nyere forbilleder som Nick Cave og Warren Ellis.

Et behageligt bekendtskab, der er godt til meditativ afslapning og giver appetit på at prøve at trænge ind i teksterne. Dette vanskeliggøres desværre, for Joshua Brain, der har skrevet alle sangene, er indfødt brite. Og mit engelske er simpelthen ikke godt nok til at forstå alt, hvad der synges om, så et teksthæfte ville have gjort underværker. Og mistanken kunne opstå: Er ordene nu også værd at forstå?

Men kan man glemme teksterne for en stund og svømme hen i de drømmende vellyde efterlades man i nysgerrig undren og associationer. Synger de virkelig om en papegøje i ”Parrot Song”? Hvem er afdøde Flossie Lannie, som pladen er tilegnet? Og hvad handler romanen ”Dirt” af David Vann mon om? Det er den, der synges om i afslutningsnummeret ”Dirt”.

Undertiden rigeligt trickindspilningsoverlæsset. Men absolut en plade, der giver lyst til at lytte efter Calming River, næste gang de er at finde i cyberspace eller et spillested i nærheden. Hjemmesiden www.calmingrivermusic.com er ny og meget jomfruelig, men skal nok blive god, når den får mere substans – og nogle tekster på.