Vi kan som sædvanlig se frem til to uden tvivl udsolgte Bolero-koncerter med veteranen Niels Hausgaard sammen med pianisten Martin Schack. NH er bare et must i Tønder og leverer varen hver gang. Sådan er det bare. En anden af de ”gode gamle” er Allan Olsen, som indtager Telt 1 fredag eftermiddag med et formentlig lige så entusiastisk og engageret publikum. Dagen før kan man opleve HOME – Sange til unge hjemløse, som Poul Krebs har taget initiativ til for at sætte fokus på problemet. Det gør han sammen med Kira Skov, norske Henning Kvitnes, Kajsa Vala & Karl Kristian (alle sjovt nok med et K i navnet) plus muligvis andre å scenen. Flot initiativ af endnu en af ’veteranerne’.

Kristian Bach

Et andet K finder vi bag navnet Mikael, (øverste foto) som giver koncert fredag i Pumpehuset med sit nye band Landstrygerne, lige så vel som han spiller et DJ-set i Visemøllen (!) torsdag aften. Du kan opleve dansk-makedonske Bjonko (på sax og klarinet) og hans band, og de byder på balkanbeats og rytmisk trad fra hjemlandet og meget mere i et legendarisk livligt show.

Og – som det sig hør og bør – går folkBaltica Ensemble igen på scenen under ledelse af Harald Haugaard. Det sker i Telt 2 søndag formiddag. Et andet (ældre) navn, som dukker op nu og da og jo altså også på Open Air fredag kl. 19, er Sorten Muld, der spillede på Tønder Festivals Friendly Takeover 5. juli på Nørrebro i KBH. Det gjorde de med manér, for sættet var nærmest hypnotiserende (og meget højt i mine øren), men publikum var ganske simpelt ellevilde. Jeg synes, at Open Air er velvalgt, for her kan Sorten Muld for alvor give den gas i sommeraftenen.

Det Yderste Hav

Af nyere dato er lokale Mallemuk, som giver skolekoncert fredag kl. 10.30, og det må da være en kæmpeoplevelse både for dem og selvfølgelig publikum på Open Air. Bandet er godt på vej frem nu. Det samme er sangeren Kasper Bach, Baby Did A Bad Thing, den ung sangskriver William Torp og Det Yderste Hav. Ligeledes også trioen Twang, som har været i gang med deres meget afvekslende musik siden 2014. De serverer meget personlige udgaver af især amerikansk folkemusik på guitar, kontrabas, banjo, violin og tre vokaler. De blander frit og frejdigt traditionerne med hiphop, jazz og humor, og der er gang i løjerne, når de bytter rundt på instrumenterne.

Festivalen præsenterer også The Tarantino Twist Show sent fredag og lørdag – en teaterkoncert med 10 sangere og performere med ’basisbandet’ The Crazy 88’s for fuld udblæsning og naturligvis med udgangspunkt i den amerikanske filminstruktørs film og figurer.

Tilbage til musik af en helt anden karakter, nemlig de danske (og et norsk) bands, som er udvalgt til årets Folk Spot, som foregår på Klubscenen fredag og lørdag. Det er Danish Fiddle Quartet, Høst, Sylfide, Solsort, Azur, Azur, Folkens, Optur og fra Norge Erlend Viken Trio.

Sylfide

Azur azur

Musikjournalisterne/podcastværterne Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch serverer deres folkhistorier, og så er der også DR P5 Live med værterne Lonnie Kjer og Dennis Johannesson. Søndag kl. 12.15 kan man opleve ”Kunsten at glædes i kor”, som er fællessang med publikum og danske sange og salmer. Vadehavet er epicentret for projektet med dette navn, og udgangspunkt er netop naturen og kulturen i Vadehavsregionen. Ambitionen er at samle Vadehavets største publikumskor omkring fælles glæde ved sang og musik og dele oplevelsen med alle, der møder op på Klubscenen.

OK, en dansker mere (og forhåbentlig har jeg ikke overset nogle). Han er nævnt før, men må lige med her: Lukas Graham, der gæsteoptræder sammen med amerikanske Caleb Klauder og Reeb Willms Countryband, og det er solisten Lukas Graham/Lukas Forchhammer. Og jo, det bliver stort at høre bandet og Lukas, som har været med på TF mange gange indtil resten af verden hørte (om) ham, i denne anderledes sammenhæng. Dejligt at han kommer igen.