Historien om legendariske Väsen fra Uppland i Sverige har sit udspring helt tilbage i begyndelsen af 1980’erne, da Olov Johansson (nyckelharpa) og Mikael Marin (viola) finder sammen om spille deres hjemegns traditionelle musik. I 1989 kommer guitaristen Roger Tallroth til og i 1996 percussionisten André Ferrari. Gennem årene har de sammen og hver for sig spillet og indspillet med utallige andre musikere fra forskellige genrer og er blevet kendt og respekteret over det meste af verden for deres unikke kvalifikationer.

Med sin ulyst til de lange turnéer forlod André Ferrari igen bandet efter nogle år, og da Roger Tallroth i 2020 fulgte efter for at hellige sig nye projekter, var Väsen tilbage ved udgangspunktet som en duo. I stedet for blot at dreje tiden tilbage til begyndelsen ville Olov Johansson og Mikael Marin gøre duoformatet til begyndelsen på noget nyt. Nye lyde, nye instrumenter, nye retninger for sammenspillet. Resultatet er bl.a. tilføjelsen af de større og dybere stemte varianter oktavnyckelharpa og silverbasharpa samt violoncello og bas. Derved har de opnået en ikke uvæsentlig udvidelse af variationsmulighederne for den tilbageblevne duo.

Repertoiret bygger fortsat på traditionen fra Uppland med såvel traditionelle stykker som originale kompositioner, herunder en del af de to spillemænd selv. Med deres egne ord perspektiverer traditionen til de nye kompositioner og omvendt.

De mange års troskab overfor og arbejdet med hjemegnens toner fornægter sig ikke. Anmelderen skal ikke postulere et indgående kendskab til den rette udførelse af Upplandsmusikken, men den fyldige erfaring er hørbar. Duoens intenst udtryksfulde og farverigt fraserede spil, varierende fra det lyriske til det pågående kombineret med særdeles kompetente spilletekniske kvalifikationer, resulterer i musik på et højt niveau.

Med Väsens gradvise decimering fra kvartet til duo har de nok mistet et rytmisk fundament, men de har formået at kompensere med de nytilførte instrumenters muligheder for varierede arrangementer. Som de selv siger, føler de desuden efter alle årene stadig stor fornøjelse ved at spille sammen, og det er absolut ikke et dårligt udgangspunkt for at skabe god musik.

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_ljOgpyrP9GBGoTr-wiJvYRyeiIMxfZC5A