12. oktober udgav den norsk-svenske spillemandsgruppe Sver deres femte studiealbum. Et album, der udelukkende indeholder traditionelle melodier. Dermed fejrer de deres første 15 år som kvintet. Titlen på albummet.er ”Legacy”og betyder ”arv”, og det er da også den musikalske kulturarv, der her er tale om. Gruppen siger selv, at de har udvalgt 15 af deres favoritter fra Sverige og Norge, fra Hallingdal til Hälsingland, fordelt på 12 spor. ”Vi følte, at det var på tide at gå tilbage til rødderne og lave et album med lutter traditionelle melodier”.

Kvintetten består af to nordmænd og tre svenskere, som behersker alt lige fra hardingfele, torader-harmonika og bratsch til guitar og trommer. Gruppens mest kendte musiker er nok den kun 40-årige Olav Luksengård Mjelva, der har modtaget et væld af priser og ligefrem har haft den ære at kunne lægge lyd til ”Ringenes Herre”. Vi har på rootszone.dk flere gange anmeldt Mjelva i nogle af de meget forskellige og grænsesøgende konstellationer, han har indgået i.

Der er fut og fart over kvintetten Sver. Visse puritanere vil måske nok mene, at arrangementerne er lige vel ungdommeligt frembusende, for man kan ikke beskylde de fem spillemænd for at komme listende forsigtigt i vejkanten. Sådan skrev min anmelderkollega Nils Thorlund meget rammende i 2015, da han anmeldte Svers tredje album ”Fryd”.

Karakteristikken gælder stadig. Melodierne på ”Legacy” er alle danseegnede, og de taktfaste rytmer understreges af trommerne, der i hvert fald gør det svært at sidde stille, når man hører Sver. Albummet indledes med den smukke halling ”Perigarden”, en af kvintettens egne absolutte favoritter. Så følger ”Trollfuglen”, eller på dansk ”Tjuren”, der også er udkommet som single og er en hårdtslående polsdans fra Finnskogen i grænselandet mellem Norge og Sverige.

Gangere, springleiker, polskaer, valse. Sver behersker alle stilarterne, og det fyldige teksthæfte fortæller kyndigt om de gamle spillemænd, som man har lært melodierne af. Blandt mine personlige favoritter er ”Lördagskvällen”, en polska fra Hälsingland, der også kendes fra den legendariske gruppe Skäggmanslaget. Her gives et tonebillede af en dejlig lørdag aften i en af grænselandets småbyer.

På nummeret ”Toingen” kan man for alvor nyde Oskar Reuters sikre mandolin. Det 10. nummer, ”Tamnes”, beskriver kvintetten selv som ”en perle fra Rørås-traditionen”. Smuk er den, og den er samtidig en af de meget få melodier i F-dur fra denne egn.

Svers forrige album, ”Reverie” ,kom i 2018. Det var samme år, som gruppen spillede koncert på den store musikmesse WOMEX, der er Europas største branchetræf for folk og verdensmusik. Siden WOMEX startede i 1994 har kun 15 norske musikere og grupper haft den ære. ”Legacy” er en fin og rytmisk nytolkning af gamle mestres arv til eftertiden.

Øverste foto: Gunnar Hall