Finpudsning uden overdubs.

“Vil du med til en folkedans?” synger Krauka på en hopsa på gruppens nye CD, den femte i rækken. Det kan være en festlig omgang i gruppens regi, kan jeg personligt bevidne efter at have oplevet de fire musikere spille op til kædedans på gaden uden for Løve’s Bog- og Vincafe i Århus ved et fortælle- og musikarrangement sidste vinter. Her var sneen udenfor så venlig at falde blødt på de højstemte dansende, så oplevelsen passede atmosfærisk til de midalderlige islandske myter, Krauka sang om.

Men Krauka strækker sig meget videre og meget vidt i de i alt 18 numre på albummet, Gjørningur.

Ifølge gruppens PR-apparat er pladen indspillet live i studiet uden overdubs af nogen art og udelukkende af gruppens egne musikere, der spiller på mange tangenter, primært for gruppen særegne og enkelte håndbyggede instrumenter. Optagelserne lyder friske og spontane, men forud for det tidspunkt, hvor producer Thorkell Atlason brølede “Vi optager”, er gået lange perioder, hvor gruppen har øvet og prøvet de nye musikstykker af på bjergtagne publikummer. Krauka fortsætter i forhold til den foregående CD, Odinn (2009), sin kurs mod tinderne med hensyn til velklingende firestemmers vokalharmonier, ligesom der ingen slinger er i valsen, hvad angår de finurlige instrumenters udførelse. Som nævnt spænder gruppen vidt også musikalsk, der er heftige hopsaer, polkaer og stille ballader.

Her er så tidspunktet i anmeldelsen, hvor jeg gerne ville fortælle, hvad sangene handler om. Men desværre har Krauka ikke vedlagt et teksthæfte til albummet, med eventuelt korte referater af, hvad de primært islandsksprogede sange betyder eller håndgjorte oversættelser. Man kan nok forstå enkelte passager, bl.a. i Kraukakvadet, hvor gruppen gør selve ordet krauka til handlinger og gerninger, som albumtitlen også peger i retning af. Men ellers er man overladt til sin fantasi og historiske viden om, hvad islandske sagaers rå og bastante virkelighedsfortolkninger indebærer – hvilket såmænd heller ikke er værst. Som anmelder må jeg derefter nøjes med at konkludere, at Gjørningur er en dejlig plade, en sand fornøjelse at lytte til.

www.krauka.dk