Barquentine er et forholdsvist nydannet Fanøband, der har fået så meget vind i sejlene, at de nu er parat med deres debut-cd, optaget live på Godtfolk Festival sidste år. Receptionen for udgivelsen blev afholdt på Fanø Bryghus, som i begivenhedens anledning havde hængt piratflag i stængerne og præsenterede en ny bryg betitlet ”A Sailor’s Brew”.

Repertoiret består af gamle sea shanties og andre sange fra sejlskibenes tid, og de udføres i fyldige folkrock-fortolkninger med elguitarer, banjo, bas og trommer. Julie Frey agerer ”shantyman”, og herrerne tager sig af korsangen. Vi taler om sange som Rio Grande, Hanging Johnny og deslige fra det traditionelle maritime repertoire. Så vidt anmelderen kan tænke sig frem til, er det repertoire ikke tidligere blevet fremført på en sådan måde her til lands, og Barquentine fremstår som et friskt opdateret alternativ til de traditionelle shantykor.

Nåh ja, ”opdateret” er måske et lovligt stort ord, al den stund at lydbilledet ligger tæt på det, man kunne betegne som klassisk folkrock. Nok trækker det i sine musikalske arrangementer mere i retning af rock end folk, men også inden for det gebet er der tale om en relativt klassisk udformning. Fornyelsen skal altså ikke så meget søges på det musikalske plan, men mere i mødet mellem traditionelle sange og rockens udtryk.

Det har nok næppe været virkelighed på sejlskibene, at en kvinde synger for på de gamle arbejdssange, men Julie Frey gør det engageret, nærværende og med glimt og glød i øjet. Hun illuderer måske ikke just den barkede sømand, men fremstår til gengæld fint som den frække sømandstøs – tilgiv anmelderen sligt vovemod. Uden ligefrem at være enestående personlig er hendes sangstemme absolut i den gode ende af skalaen og styrkes gennem nærværet i udførelserne. De fire musikere leverer et tungt, tæt og velspillet musikalsk akkompagnement med kompetente soloindslag af ikke mindst guitarist Anders Frey. ”A Sailor’s Life” er en ganske glimrende debut

Selv om Barquentine umiddelbart fremstår markant som et liveband, kunne de over for anmelderen berette om en planlagt snarlig indspilning af en studie-cd, hvorfor de har udeladt en række af deres favoritter på ”A Sailor’s Life”.  Det skal blive interessant at høre, om Barquentine vil være i stand til overvinde studiets stivhed og genskabe sømandslivet i mere formelle rammer. Skulle det lykkes, er der grund til at se frem til det planlagte produkt med visse forventninger.

www.facebook.com/Barquentine/

www.youtube.com/watch?v=ogyEzZNON4o

www.youtube.com/watch?v=we0ADQzGaWI