I mange år gav jeg cd’er med blues og lignende til mine yngre fætre, kusiner, søskende og andre der var så uheldige at være i nærheden juleaften. Min unge fætters funkfascination er således delvist ansvarlig for. Jeg gav ham selv Tower of Power pladen.

Det er sjovt selv at indoktrinere, men næsten endnu bedre er det at give anbefalinger til andres pladekøb til jul. Det er langt billigere og ansvarsfrit. Derfor – her er en række anbefalinger til julegaveindkøb, nu hvor vi er gået ind i opløbet til den store dag.

Der skal selvfølgelig gives nogle soul og gospelplader. Her er Mavis Staples og Solomon Burkes nys udkomne cd’er meget egnede. Solomon Burke døde desværre for nylig netop som han var på vej til at præsentere sin seneste plade med et hollandsk band. Pladen er faktisk god og kan roligt puttes under træet.

Mavis Staples – der som barn og ung var sangerinde i The Staple Singers, hvis plader også skal foræres til nogen naturligvis – har stærke hold med på sine plader. Ry Cooder producerede hendes tidligere comeback-plade Never Turn Back med Jim Keltner på trommer. Nu er det et andet, men lige så stærkt hold, så der kan frit tages fra hylden.

Jim Keltner er også med på B.B. Kings cd fra sidste år – One Kind Favor. Producer-esset er her T-Bone Burnett, der også producerede Robert Plant og Allison Krauss’ pladesamarbejde sidste år(som naturligvis også skal pakkes ind til en eller anden). BB Kings plade er hans mest nyskabende længe, og det er vidunderligt både, at han turde gøre det og at høre, at han er i god form.

Aktualitet er godt, men det giver også en god nærhed at give danske plader. Der findes en række gode danske bluesbands. Alene det at to deltagere med rod i bluesmiljøet strø næsten til tops i Talent 2010 – Sarah da Silva og Jes Holtsøe – tyder på at folk kan lide det de hører, når de får chancen. Jes Holtsøe kan købes på Cd og høres live rundt i landet, da Silvas første plade har vi endnu til gode.

Der er udkommet en en dobbeltcd – Blues from Denmark – der skal repræsentere en stor del af den danske bluesscene. Opsamlingen er god, hvis man vil have et overblik over dansk blues lige nu. Den kan købes hos Copenhagen Bluesfestival, der står for udgivelsen.

I det lille udpluk – dobbeltcd’en har kun 24 sange – kan nævnes Troels Jensens bidrag med sit genforenede Delta Blues Band. Devil Ride er lånt af Mississippi-guitaristen Kenny Brown og er hentet fra bandets nye cd, Checkin’ In, som anbefales til træet den 24.

I den anden ende af aldersspektret er bl.a. Bobodadaw Blues band, der navnet til trods er ret kompetent, og mine gode venner i The Blues Overdrive og Tutweiler. Sidstnævnte har netop udgivet deres første cd. Den kendte amerikanske mundharpespiller og sanger, James Harman, har produceret, og det er rigtigt godt og et seriøst bud på en hård pakke.

Den evigt-aktive Peter Nande har naturligvis også udgivet i år, denne gang med Tim Lothar. Med vaskebræt og ditto balje, mundharpe og sang får de leveret en enkel og cool sound.

Årets bluesnavn, Lene Strøyer er også med på opsamlingen med et nummer fra hendes udgivelse i 2009 med Mama’s Bluesjoint. Det er powerblues i den soulede ende af skalaen.

Der er desuden mange andre gode bluesfolk på scenen og på dobbeltcd’en – ingen nævnt, ingen glemt. Ikke alle kan nås her, men opfordringen til at tjekke dem ud og lægge gode, knaldhårde pakker ved juletræsfoden i år, er hermed givet videre!

Glædelig Jul!

Morten Lunn