swarbausSelv om det nu er en lille måneds tid siden, han forlod os, vil vi alligevel her mindes en af de mest prominente musikere i engelsk folkemusik, fiddleren Dave Swarbrick, der d. 3. juni døde i en alder af 75 år. Det skete efter længere tids sygdom – og en uheldig, men heldigvis utidig nekrolog i The Telegraph helt tilbage i 1999. Nu må vi konstatere, at vi har minderne og en musikalsk arv efter Dave Cyril Eric Swarbrick. Men hvilke minder og hvilken arv.

Swarb var en hyppig gæst i Danmark i mange år. Han spillede på de store festivaler såvel som i små klubber, og næsten ingen folkemusikfans kan have undgået at opleve hans sang, violin- og mandolinspil. Allerede i 1962 var han medlem af Ian Campbell Folk Group, siden spillede han med Ewan McColl og dannede duo med Martin Carthy. Han blev dansk gift i 1967 og boede og optrådte i længere tid i Danmark, og i en periode flyttede han til Australien.

Han var senest gift med kunstneren Jill Banks, som gav uvurderlig støtte igennem hans sygdomsperioder. I 2004 fik han en dobbelt lungetransplantation, som betød endnu en årrække med koncerter, indspilninger og en række priser. Seneste soloalbum fra 2010 kaldte han ”raison d’etre” – grund til at være (til). Men han var med på flere udgivelser også i de sidste år.

De fleste kender Swarbrick (mindst) fra hans 10 år i Fairport Convention. Det kan godt være, at han først stod lidt i skyggen af Richard Thompson og Sandy Denny, men mange af os kunne godt høre, at hans synkoperede spillestil var dét, der fik gruppen til at swinge bedst. Også da han i starten af 1970’erne blev frontfigur i bandet. Fra midten af 1980’erne blev hans gruppe Whippersnapper populær, men han var involveret i flere andre musikalske projekter og meget efterspurgt som studiemusiker.

Maartin Allcock samarbejdede med og sælger via sit website Dave Swarbricks ”Fiddle Tunes Book”, der udkom i december 2015. Han skriver på www.maartinallcock.com: Han var min helt, min mentor, min lærer, min partner på scenen, min inspiration og værste kritiker, min onde onkel, men mest af alt min ven. Du har haft den allerstørste indflydelse på mit liv, og jeg vil savne og elske dig, til jeg dør”. Og videre:

”Vi arbejdede på bogen i syv år med diverse distraktioner undervejs. Den indeholder hans arbejde helt fra Ian Campbell Folk Group i 1960’erne over hans soloalbums, hans arbejde med Martin Carthy, Fairport Convention, Whippersnapper, The Band Of Hope and Swarb’s Lazarus helt op til kompositioner, der ikke blev indspillet. De udførlige noter om melodierne blev korrekturlæst og udvidet af Swarb selv. Der er over 300 melodier i alt”. Bogen kan købes for £45.

Allcock skriver også: ”Hvor ironisk, at denne bog rummer hele hans livs arbejde. Jeg er så glad for, at han nåede at se den, og at han oplevede, at den gav overskud, mens han endnu levede. 50 procent af overskuddet går nu til hans enke, Jill Swarbrick-Banks.

Swarbrick sagde selv: “At sidde med denne bog med alle de melodier, jeg nogensinde har indspillet, er som at bladre gennem sit familiefotoalbum. Nogle billeder er krøllede, nogle er velkendte, mens andre er glemte. Først tak til Maartin for at give mig den glæde og for hans humor, ekspertise og tålmodighed. Det slår mig, at jeg har valgt mit materiale med ørerne. Jeg har spillet og indspillet de tunes, jeg kunne lide, uanset om de var irske, skotske, engelske, amerikanske eller canadiske. Violinmusik kender ingen grænser eller toldere, men rejser verden rundt uden hindringer. Det her er, som jeg spillede dem, og I kan spille dem som mig eller bruge bogen som springbræt til at føre dem videre eller selv finde ud af, hvordan de blev til. Disse melodier har været min mad og drikke hele mit liv”.

Selv om vi ikke mere kan opleve ham live, så kan vi heldigvis altid lytte til de utrolig mange indspilninger, han medvirker på. Hans betydning for såvel traditionel som nyere engelsk folkemusik er massiv, og Swarb, der blev født 5. april 1941 og døde 3. juni 2016, vil blive savnet i lang tid fremover. Han efterlader foruden sin kone tre børn, otte oldebørn og to oldebørn. Samt et stort antal musikalske venner og mange, mange fans.

www.folkicons.co.uk skriver hans enke, at hun efter Swarbs eget ønske ikke har holdt en officiel begravelse, men til gengæld planlægger en koncert ”to send him off”. For at få tilstrækkelig planlægningstid finder den ikke sted før i efteråret/vinteren 2017.